Vijesti 30.04.2019.

KVALITETNIJA UPISNA POLITIKA Novi gradski savjet predlaže „zanimanja budućnosti“

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka formirao je Savjet za obrazovanje i zapošljavanje, koji bi, u dogovoru lokalnih privrednika i predstavnika obrazovnih institucija, trebao dovesti do kvalitetnije upisne politike, u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Ovo, savjetodavno tijelo koje će davati konkretne prijedloga za koja zanimanja bi trebalo školovati djecu, a koja ukidati, formirano je na osnovu zaključaka sa nedavno održanog, strateškog savjetovanja Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, koji je i jedan od članova novoformiranog savjeta, ističe da ovo radno tijelo ima za cilj da osigura djelotvorno i efikasno približavanje tržišta rada i obrazovnog sistema, predlaganjem mjera za kvalitetniju upisnu politiku.

– S tim ciljem, prošle godine smo po prvi put sufinansirali nabavke opreme za kabinete srednjih stručnih škola, a ove godine ta ćemo sredstva udvostručiti. Uspjeli smo motivisati i preduzeća i privrednike, koji imaju interese za školovanje određenih zanimanja, tako da ovaj posao zajednički realizujemo – kazao je Komljenović.

Savjet, na čijem je čelu Nikola Tolimir iz firme „Eksluziv Linžeri“, ima ukupno 19 članova. Potpredsjednik je Saša Trivić iz „Krajina klasa“, a članovi: Radenko Komljenović, Odjeljenje za privredu; Dragan Banjac, Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport; Mario Milanović, Gradska razvojna agencija; Mladen Vrećo, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Filijala Banja Luka; Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Banja Luka; Ljuban Bajić, Aktiv direktora srednjih škola grada Banja Luka; Miroslav Popržen, Aktiv direktora osnovnih škola grada Banja Luka; Branko Đuđić, „Tri Best“ d.o.o; Aleksandar Crnčević, „Lanako“ d.o.o; Željko Petrović, „Elas metal expert” d.o.o; Darko Partalo, „Drvoprodeks“ d.o.o; Bojan Bakal, JU Poljoprivredna škola; Boris Spasojević, JU Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola; Ivan Čavić, JU Elektro škola „Nikola Tesla“; Kristina Mrđa, JU Tehnička škola; Dejan Čutura, JU Tehnološka škola i Dragoljub Vuković, JU Škola učenika u privredi.