Vijesti 30.09.2021.

LABURISTI TVRDE: SIPA pokušala da uhapsi Fikreta Abdića, potom naprasno prekinuli akciju

ČITANJE: 4 minute

Laburistička stranka ustvrdila je sinoć da je aktuelni načelnik općine Velika Kladuša Fikret Abdić i njen osnivač i predsjednik dan ranije bio na meti SIPA u njegovoj kući.

Prema njihovim navodima, on je danas obavljao svakodnevne poslove u svom kabinetu, a na Facebook stranici Laburističke stranke BiH objavljen je snimak hapšenja aktuelnog načelnika, pišu Nezavisne.

Također, objasnili su kako je Abdić priveden u njegovoj porodičnoj kući i to na svoj 82. rođendan.

“Cjelokupna situacija nije jasna nikome ko je bio dio ove priče, s obzirom na to da su službenici pomenute policijske agencije prvo došli s naredbom da privedu Fikreta Abdića, a potom naprasno prekinuli akciju bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja.

Tokom akcije, načelnik Abdić je odbijao krenuti sa policijskim službenicima bez prisustva svoga advokata, no i dalje nije jasno da li je to razlog zbog kojeg je obustavljena procedura izvršenja hapšenja”, navodi se u saopćenju Laburističke stranke.

Također, navode kako su brojni mediji, bez ikakve profesionalne provjere, objavili informaciju da je na zahtjev Ministarstva pravde Republike Hrvatske raspisana crvena potjernica za Abdićem zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotrebe položaja.

“Na kraju, sve to što se dešavalo proteklog dana može se okarakterisati kao incident, jer takva neuvezanost pravosuđa i slaba koordinacija onih koji izdaju naredbe i onih koji ih izvršavaju sramotan je poraz cijelog pravosudnog sistema”, tvrde iz Laburističke stranke.

Abdić je objavio video iz svoje kancelarije nakon što su članovi njegove Laburističke stranke objavili da je uhapšen preksinoć. U videu se obraćao biračima i građanima. Njegova kćerka Elvira Abdić Jelenović kazala je kako on na kraju nije odveden u prostorije SIPA, već je otišao na posao.

U videu nije govorio o privođenju, a njegova kćerka je za federalne medije rekla kako je mislila da je riječ o šali, jer su proslavljali njegov rođendan.

Kako mediji navode, Abdić je pušten uz uručeni poziv po osnovu Interpolove potjernice. Njega i njegovog sin Ervina terete za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna pričinjena šteta, prema optužnici, iznosi oko dva miliona kuna. Vrhovni sud Hrvatske, u decembru 2019. godine, prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci, prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Njega terete da je 2001. fiktivno posudio “Agrokomercu” 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu koja je pripadali firmi, a radi se o vili u Voloskom vrijednoj 1,9 miliona kuna.

Također terete ga da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od “Agrokomercovih” firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Oba Abdića su se na početku suđenja izjasnila da se ne smatraju krivima. Također, treba istaći kako je pred Kantonalnim sudom u Bihaću u maju ove godine započeo proces suđenja Abdiću i nekolicini njegovih saradnika u općini Velika Kladuša, a na teret im se stavlja da su počinili više produženih krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti te da su na taj način favorizirali određene privredne subjekte i preko njih izvlačili budžetska sredstva.

Također, nedavno je pokrenuta i inicijativa o opozivu Abdića koju je podržalo nekoliko političkih partija u Velikoj Kladuši, zbog teškog ekonomskog položaja u kojem se nalazi ova lokalna zajednica.

S ciljem istinitog informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija o tome da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, slobode lišili Fikreta Abdića, obavještavamo javnost da on nije lišen slobode od strane policijskih službenika SIPA”, saopšteno je danas iz SIPA.

(SB)

Oznake: Fikret Abdić