Politika 24.05.2021.

LAGUMDŽIJA: Džaferović je najveći ljevičar u Predsjedništvu BiH

ČITANJE: 3 minute

Univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija gostovao je u Danu uživo N1 gdje je rekao da BiH ima prijatelje u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je imao nekoliko susreta sa eminentnim imenima iz te države.

Kako je rekao Lagumdžija, u BiH će se krajem juna održati završni skup sa temom perspektive Zapadnog Balkana o čemu je i razgovarao u SAD tokom skorašnjih susreta.

Rekao je i da je nakon njegove posjete SAD obavijestio o temama razgovora člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, te da je otkako je izašao iz politike prije sedam godina uvijek o svojim susretima koji su bitni za BiH obavještavao aktuelnog šefa države i ljude koji predstavljaju instituciju države.

Istorijska šansa sa novom administracijom

“Mnogima sam obezbijedio da razgovaraju sa Jeffreyem Sachsom. On je bio spreman na saradnju jer mu se dopada Sarajevo. Ljudi s kojima razgovaram su etablirani demokrati, ali ono što sam vidio jeste da sa novom američkom administracijom imamo istorijsku šansu. Neće nama Joe (Biden) ništa uraditi umjesto nas samih, ali sada zajedno imamo Blinkena i Bidena, a nikada u istoriji Bijele kuće nisu ušli ljudi, a da su toliko duboko znali ko smo i šta se dešava u BiH. Oni zaista podržavaju BiH kao jednu državu i društvo zajedničkih vrijednosti. Oni su tu da nas čuvaju dok su tu. Nemamo toliko moćnog prijatelja kao njih“, komentarisao je Lagumdžija u Danu uživo.

Dodao je i da nije optimista u tome šta će BiH uraditi s tim prijateljstvom.

Komšić nije ljevičar, već privatnik

“Poslije ovih susreta u SAD sam razgovarao sa Šefikom Džaferovićem, zato što je on najveći ‘ljevičar’ od njih trojice. On nije ljevičar, ali možete misliti kakvi su drugi. Džaferović je veći ljevičar od Komšića – on je veliki privatnik“, kazao je.

“Izetbegović, Dodik, Čović i Komšić su vlasnici naših sudbina i samo zajedno mogu da ovo prijateljstvo u SAD-u iskoriste, a pošto neće, jedina šansa je da ćemo se zajedno riješiti njih četvorice za godinu dana”, kazao je.

“Pročitao sam post Avde Sidrana u kome je napisao ‘dosta mi je ovih koji brane Bosnu nakon što su je dali u ruke onim koji je razvaljuju na svaki način’. Izetbegović i Komšić dali su u ruke Čoviću i Dodiku da nam rade ovo što rade i to treba zaustaviti. Treba iskoristiti ovo i zaustaviti ovo“, dodao je Lagumdžija za N1.

Na pitanje da li je on napravio neke pogrešne poteze rekao je da ništa nije napravio s predumišljajem.

U moje vrijeme, Dodik nije pominjao secesiju

“Odluke su koštale mene, ali nisu zemlju. 2014. su me pitali da pristanem na nešto što je značilo uvođenje trećeg entiteta, što sam odbio i jedan visoki predstavnik mi je sugerisao da napravim bošnjačku socijaldemokratiju jer će Dodik praviti srpsku, još da nađemo Hrvata… I onda sam izgubio izbore kad nisam na to pristao“, kazao je.

“Bitno je reći da dok sam imao kapacitet da nešto radim, Dodik nije nikada spominjao otcjepljenje. Dodik nikada ovdje nije radio ono što radi sada. Sa Dodikom sam dogovorio da pravimo hidrocentrale na Drini i tada sam stavljen na stub srama da se dogovaram sa njim. Sa Čovićem 2000. smo imali Antu Jelavića u Predsjedništvu ali smo imali više od jedne trećine u Domu naroda hrvata koji nisu bili iz HDZ-a i tada smo formirali vlast koja je srušila hrvatsku samoupravu. To je mene sve koštalo, ali bi to opet sve uradio“, dodao je.

Lagumdžija je za N1 rekao i da je potrebno imati hrabrosti, i ne glumiti “zaštitnika vlastitog naroda”.

(SB)