Lajbah tuži Branimira Glavaša?

laibach

Ekstremistička stranka Branimira Glavaša HDSSB koristila je bez odobrenja pjesmu slovenačke grupe Lajbah u promotivnom filmu o svojoj tek osnovanoj paravojnoj formaciji – “Slavonskoj sokolskoj gardi”. Članovi Lajbaha najavili su pokretanje tužbe zbog neovlašćenog korišćenja pjesme, piše portal “Ravno do dna”.

Riječ je o poznatoj pjesmi “Geburt Einer Nation”, s albuma “Opus dei”, iz 1987. godine. Iako se za vrijeme bivše Jugoslavije imidž Lajbaha dovodio u vezu sa promocijom totalitarizma, poznato je da je najpoznatija slovenačka grupa u stvari najveći kritičar totalitarnih ideologija, piše portal.

Grupa Lajbah smatra nedopustivim da se njihova muzika koristi kao podloga za promociju paravojne stranačke vježbe “crnokošuljaša” stranke koju vodi osuđeni hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš.

HDSSB, navodi portal, nije tražio dopuštenje za korišćenje pjesme, kao što nije platio ni naknadu za korišćenje iste, a u skladu s tim Lajbah poduzima korake protiv nezakonitog korišćenja pjesme preko svog hrvatskog nosioca licencnih prava, kao što se ozbiljno razmatra i tužba.

Čelništvo HDSSB-a našlo se zatečeno novinarskim pitanjima i pokazali su, navodi portal, da se nimalo ne razumiju u autorska prava, jer smatraju da je plaćanje naknade za javno korišćenje muzike dovoljno.

Iako su prvobitno tvrdili da film nije prikazivan javno već isključivo unutar stranke, i to se pokazalo neistinitim jer je film prikazan na lokalnoj TV stanici STV, kao što se može pogledati i na Jutjubu.

Osim što su u svom neznanju iskoristili muziku lijevo orijentisane grupe, HDSSB kao desna stranka koja je prva u Hrvatskoj javno uvela i formaciju koja nosi crne uniforme, vjerovatno ne shvata da je spornim potezom opasno narušila međunarodni ugled svjetski poznatog i cijenjenog sastava, potpuno suprotnih političkih uvjerenja, piše portal Ravno do dna.

(RTS.rs)

Motociklista povrijeđen u sudaru kod Prnjavora

Motociklista R.M. povrijeđen je u saobraćajoj nezgodi na magistralnom putu Prnjavor-Klašnice, u mjestu Ratkovac. U nezgodi su učestvovali povrijeđeni motociklista, koji je vozio Suzuki, i R.M. koji je upravljao teretnim vozilom mercedes. Nezvanično saznajemo da je povrijeđen Ratko Malešević (20), dok je teretnim vozilom upravljao Darko Podgorac (42). Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode izvršili

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.