Region 22.10.2022.

Lajčak i Kurti razgovarali o preregistraciji vozila: Cilj EU da se izbjegnu tenzije

ČITANJE: 1 minuta

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je danas sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o preregistraciji vozila sa srpskih na lokalne tablice na sjeveru Kosova i Metohije. On je rekao da je odluka o pomjeranju roka na Prištini i da neće da je komentariše.

Neću da iznosim detalje, ali sastanak sa Kurtijem je bio veoma konstruktivan i veoma koristan i napredujemo u našim razgovorima. To je vjerovatno ono što mogu da kažem – rekao je Lajčak novinarima u Prištini, prenosi Srpska info.

Lajčak je istakao da je cilj EU da izbjegne bilo kakvu vrstu tenzija, navodeći da isti cilj imaju i zvaničnici SAD. On je potvrdio da je francusko-njemački prijedlog bio tema u razgovora koje je vodio sa Kurtijem, odbivši da iznese detalje.

Razgovarali smo o njemačkom predlogu, ali to ne pomaže procesu ako ulazim u detalje. To su osjetljiva pitanja i ja sam u kontaktu sa obojicom, Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – rekao je Lajčak. On kaže da je za navodni njemački nacrt statuta Zajednice srpskih opština čuo iz medijima i da to nije podstaknuto od EU.

U redu je ako neko želi da predloži nacrt, ali mi to ni od koga nismo tražili. I što se nas tiče, radi se samo o još jednom papiru koji je produkt nevladinog sektora. To je potpuno odvojeno od našeg procesa normalizacije i od onog šta mi zvanično radimo i generano gledano od dijaloga – pojasnio je Lajčak.

(Z.M)