Region 21.01.2023.

Lajčak: Srbija je spremna prihvatiti evropski plan o Kosovu

ČITANJE: 3 minute

Srbija je spremna prihvatiti koncept evropskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU, što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomat Miroslav Lajčak, potvrdio je da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije”, prenosi Avaz.ba.

Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), te predstavnici Francuske Emanuel Bom (Emmanuel Bonne), Njemačke Jens Plotner (Plötner) i po prvi put jedan italijanski izaslanik Franćesko Talo (Francesco Tallo), sastala se s Vučićem poslije razgovora održanih ranije s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Evropsko-američki diplomatski kvintet je, prema medijskim izvještajima nakon sastanka, očekivao od premijera Kosova “bolje razumijevanje” za evropski prijedlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

– Nadam se da ćemo doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga. Nastavit ćemo raditi na tome – rekao je ranije Lajčak novinarima u Prištini.

Uslijedio je razgovor u Beogradu nakon kojeg je Vučić novinarima rekao da je pokazao “svu brigu i rezerviranost” o “jednom važnom pitanju”, ali nije precizrao o čemu je riječ inzistirajući da je o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u UN-u – na čemu inzistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Sagovornici su se u Beogradu, kako je rekao Vučić, usaglasili da “zamrznuti konflikt nije rješenje”.

On je ponovio da Zajednica srpskih općina na Kosovu mora biti hitno formirana i da je to preduvjet da se predstavnici Srba vrate u kosovske institucije koje su napustili krajem prošle godine u jeku napetosti u vezi s preregistracijom tablica izdanih u Srbiji za kosovske gradove na kojima Priština želi oznake Republike Kosovo (RKS). I Lajčakova ocjena tog sastanka je da je puna primjena dogovora o Zajednici općina sa srpskom većinom, po briselskom sporazumu iz 2013. godine, ključna za stabilnost.

Lajčak je istaknuo uvjerenje EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije da je evropski plan za Kosovo, poznat i kao plan Makron-Šolc, o kojem su razgovarali sa Vučićem, “najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regije”.

– Naš rad bit će nastavljen bez odgađanja – poručio je Lajčak.

(Z.M)