Vijesti 28.10.2021.

Lakoća izdaje

ČITANJE: 3 minute

Piše: Milan Tegeltija

Do juče u odnosu na političare u RS na kojoj god da su strani nisam upotrebio ovu tešku riječ u javnom diskursu, a nije da nije bilo mnogo indikatora i razloga.

Nisam je upotrijebio u uvjerenju da će bez obzira na sve, kada dođu na red teme preglasavanja srpskih predstavnika na nivou BiH , a posebno u Predsjedništvu od strane dva bošnjačka člana Predsjedništva, sve političke stranke u Republici Srpskoj, pokazati odgovornost i minimalni nivo patriotizma i zaštititi krucijalni zaštitni mehanizam Republike Srpske u načinu odlučivanja na nivou BiH.

To se juče nije desilo, opozicija u RS sem DNS-a, svojim neučestvovanjem u glasanju, onemogućila je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske i srpskog naroda i na taj način podržala preglasavanje srpskog člana predsjedništva od strane druga dva člana predsjedništva.

Na kraju, treba biti potpuno jasan, sekundarno je pitanje koje su odluke u pitanju, primarno je da nije zaštićen MEHANIZAM ONEMOGUĆAVANJA PREGLASAVANJA Republike Srpske i srpskog naroda.

Nije zaštićen mehanizam nacionalnog veta, koji služi kao brana srpskog naroda u BiH, nije zaštićen princip da se u BiH i njenom Predsjedništvu ne mogu donositi odluke bez ili mimo volje predstavnika Republike Srpske i srpskog naroda.

Opozicija (sem DNS-a) suštinski je, svojim jučaršnjim postupkom, pristala na donošenje odluka na nivou BiH i njenom Predsjedništvu bez i mimo volje predstavnika Republike Srpske, odnosno srpskog predstavnika u tom Predsjedništvu.

Opozicija je svojim jučerašnjim postupanjem pristala da Bošnjaci odlučuju o BiH. Opozicija je pristala da se Srbi isključe iz odlučivanja i da to bude legalno i legitimno.

Zato je ovo izdaja, ogromna izdaja. Izdaja Republike Srpske i srpskog naroda.

Opozicija, sem DNS-a, je izdala princip, izdala je zaštitni mehanizam Republike Srpske. Zbog toga, koliko god se trudili i pokušali biti korektni u javnom prostoru , nema lakše riječi koja se može upotrijebiti za ovo ponašanje od riječi izdaja. To jeste izdaja nacionalnih interesa Republike Srpske i tu nema nikakve dileme.

Sve priče o tom kako je opozicija bila uvrijedjena ponašanjem i riječima srpskog člana predsjedništva, pa zbog tog nije učestvovala u glasanju su izgovor i licemjerje.

Nije se juče glasalo za Dodika ili protiv Dodika, nego za Republiku Srpsku i za principe ravnopravnosti Srpske i srpskog naroda u BiH.

Opozicija, sem DNS-a , je podržala preglasavanje Republike Srpske i srpskog naroda u BIH , i zato nema blaže riječi za opis tog ponašanja od izdaje.

Uradila je to opozicija sa lakoćom, bez ikakve zadrške. Ta lakoća izdaje u Republici Srpskoj je zabrinjavajuća , taj izostanak oštre reakcije jednog dijela javnosti i pokušaj marginalizacije tog čina u pojedinim medijima, svodjenjem tog čina izdaje na neku “običnu poziciono-opozicionu političku borbu”, je pokazatelj da je i u jednom dijelu društva taj obrazac ponašanja prihvatljiv.

A nije prihvatljiv, nije za sve one koji shvataju koliko je važno čuvati princip ravnopravnosti i zaštitne mehanizme Republike Srpake i srpskog naroda, koji sprečavaju preglasavanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Sreća u svemu je da je glasanje u Skupštini pokazalo da su, bez obzira na unutrašnje političke razlike, patriotske snage u Skupštini ipak dominantne, možda im je falio jedan ili dva glasa do dvotrećinske većine, ali odnos glasova 54 -28 govori da je Skupština RS i dalje brana i bedem odbrane Republike Srpske.