Biznis 12.01.2016.

Lakše do posla u Njemačkoj!

ČITANJE: 3 minute
posao_njemačka
Od početka ove godine zaposlenju u Njemačkoj mogu se nadati ne samo oni koji imaju zanimanje koje se nalazi na listi deficitarnih, nego svi koji pronađu poslodavca voljnog da ih zaposli.

Od 1. januara, naime, Njemačka je ublažila zakonske uslove za pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine.

Ipak, sa druge strane upućeni upozoravaju kako ovo ne znači da će svi koji apliciraju odmah i dobiti posao.

-Ovo je odraz potreba na tržištu rada Njemačke i njihove potrebe za radnicima. Opet, koliko god je olakšano, i dalje nije jednostavno doći do posla. Najveća razlika je u tome što po novim kriterijumima šansu imaju i osobe koje nisu na toj takozvanoj bijeloj listi deficitarnih zanimanja- rekao je Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kako kaže, svakome je i dalje potreban poslodavac koji daje sve garancije, upražnjeno radno mjesto, pa radna dozvola, kao i znanje njemačkog jezika.

-Prvo se moraju stvoriti uslovi da u određenoj pokrajini ili gradu nedostaje čovjek određenog profila, pa da nikog od njihovih građana nema na birou ili ako ima da ne želi da radi taj posao zbog slabe plate ili teških uslova i tek onda može doći do zaposlenja- rekao je Pupić i istakao kako su se prije susretali sa situacijima da osobe pronađu posao i poslodavca koji je bio spreman da ih primi, ali da ne dobiju radnu dozvolu zbog toga što njihovo zanimanje nije na listi deficitarnih.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kazao je kako je ovo dobra prilika za osobe bez zaposlenja.

-Pored proširenja na sva zanimanja, dodatnu prednost imaju oni koji su nekada prije već legalno boravili na tlu Njemačke. Takođe, postoji i mogućnost da jedan od supružnika koji je tamo dovede partnera bez obzira na to da li ovaj ima obezbijeđen posao, naravno ukoliko garantuje da ga svojim primanjem može izdržavati i da ima obezbijeđen smještaj- kazao je Sejdić i istakao da se u zemljama EU svi građani članica gledaju ravnopravno, tako da Nijemac pri zapošljavanju nema prednost u svojoj državi u odnosu na bilo kog drugog državljanina EU, što sa bh. građanima, nažalost, nije slučaj.

Kao i do sada, određena zanimanja su poželjnija, a tu prije svega spadaju ljekari i ostalo medicinsko osoblje, inženjeri, određene vrste majstora, pretežno građevine i struje, mašinovođe, serviseri rashladnih uređaja i njega starih lica.

Sejdić je istakao podatak kako samo jednoj od regija u Njemačkoj trenutno nedostaje 8.000 medicinskih radnika.

Dragan Malinović, koji već treću godinu odlazi u Njemačku na privremeni rad po tri mjeseca, kaže kako u ovome vidi nadu da će se negdje otvoriti mjesto za njega kako bi mogao legalno boraviti i raditi u Njemačkoj.

-Radim na baušteli, ali to je sve bez prijave, pa tako dan-dva pred istek tri mjeseca od ulaska u zemlju idem kući. Onda tri provedem kući pa opet za Njemačku. Naporno je i nije sigurno, tako da se nadam da ću sada uspjeti naći posao i dobiti dozvolu- rekao je on.

(Nezavisne novine)