Vijesti 13.05.2021.

Lakše do registracije: Umjesto preduzetnika, Grad će sakupljati dokumentaciju

ČITANJE: 1 minuta

U cilju da se preduzetnicima olakša registracija, gradsko Odjeljenje za privredu će ubuduće umjesto njih pribavljati određena dokumenta kod Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, potrebna za ovu proceduru.

Ovo je omogućeno sporazumom između Grad Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kojim se uređuje način elektronske razmjene podataka putem veb servisa u cilju realizacije projekta “E-registracija poslovnih subjekata”.

Prema tome, ubuduće fizička lica koja podnose zahtjev za registraciju samostalnog preduzetnika, uz zahtjev neće morati dostavljati uvjerenje da im nije izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti koju registruju, kao ni uvjerenje da nemaju neplaćenih novčanih kazni, troškova prinudne naplate i troškova postupka za učinjeni prekršaj iz oblasti ekonomskog i finansijskog poslovanja, nego će to za njih službenim putem zatražiti Odjeljenje za privredu.

Za ova uvjerenja, budući preduzetnici od sada, po ovom novom sistemu – neće imati ni troškova što je, takođe, olakšica za njih.

(E.M)