Magazin 07.06.2016.

Laktašanin Milan Balaban ekonomsku istoriju Balkana ima u malom prstu

ČITANJE: 2 minute

Ovo priznanje osvojio je na konkursu Centra za liberalno-demokratske studije i Izdavačke kuće “Arhipelag”, a povelja i 2.000 evra biće mu uručeni krajem juna na svečanosti u Beogradu.

Balaban je u Banjaluci završio studije na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta, gdje je radio kao viši asistent. Magistarske i postdiplomske studije iz oblasti Evropske politike završio je u Češkoj. Doktorske studije upisao je na Masarikovom univerzitetu u Brnu, a doktorsku tezu bi trebalo da odbrani u ovom mjesecu, nakon čega će steći titulu doktora nauka.

– Poslije završetka osnovnih studija u Banjaluci, tražio sam mogućnost daljeg školovanja u inostranstvu. Prijavio sam se za više stipendija, ali je prvi pozitivan odgovor stigao iz Češke. I nisam pogriješio, jer su uslovi za naučni rad tamo nemjerljivo bolji – kaže Balaban.

Tema jugoslovensko-čehoslovačkih ekonomskih odnosa u periodu između dva svjetska rata zainteresovala ga je, jer nije sistematski obrađivana.

– Čehoslovačka je bila među najvažnijim jugoslovenskim saveznicima i ove dvije zemlje su zajedno sa Rumunijom oformile savez Mala antanta, koji je gotovo dvije decenije bio kičma versajskog mirovnog sistema u istočnoj Evropi. Čehoslovačka je tada bila među najznačajnijim ekonomskim partnerima Jugoslavije i zauzimala je drugo mjesto po izvozu i uvozu – navedeno je u Balabanovom radu koji bi trebalo da bude objavljen u formi knjige.

Ovaj Laktašanin trenutno radi u Informacionom centru “Bata” u češkom Zlinu, koji se bavi istorijom jednog od najvećih svjetskih proizvođača obuće. Završio je istraživanje u Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Švajcarskoj i Francuskoj, a do kraja ove godine će obići Englesku i Poljsku, nakon čega kreće i na druge kontinente.

Ipak, Balabanovi planovi su u vezi sa Češkom u kojoj planira da se usavršava na polju ekonomske istorije.

– Ova zemlja mi o tom pitanju nudi mnogo bolje uslove. Da bi se promijenila klima i da bi mladi ljudi ostajali u RS i BiH, potrebno je uraditi duboke strukturalne reforme u društvu. Neophodno je obaviti znatne reforme u oblasti obrazovanja i nauke, koji bi nas približili svjetskim tokovima – ističe Balaban.

Nagrada

Među članovima žirija koji je nagradio Balabanov rad bio je i profesor na Postdiplomskom centru Univerziteta u Njujorku Branko Milanović. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem 20. vijeka.