Politika 05.10.2022.

Laku noć

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Veljko Zeljković

Ognjen Tadić, kandidat za predsjednika Srpske, nakon saznanja da je na opštim izborima 2010. godine izgubio od Milorada Dodika u trci za predsjednika Srpske, rezignirano i ljutito poručio je građanima: “Laku noć, Republiko Srpska”. Bio je to drugi Tadićev poraz kao kandidata SDS-a. Onda je uslijedio i treći 2014. godine, nakon čega je prešao na “drugu stranu”.

Godina 2022. Izborna noć. Predsjednik SDS-a i kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović u 23 časa priznaje katastrofalni poraz, “gasi svjetlo za laku noć” i odlazi u izborni štab PDP-a da podrži Jelenu Trivić.

Šarović je kalkulišući, te izlazeći na crtu Željki Cvijanović vjerovao da će s njom, a uz pomoć PDP-a, lakše izaći na kraj nego s Miloradom Dodikom u borbi za predsjednika Srpske. Govorio je o predizbornoj matematici. Ispostavilo se da mu je bila pogrešna računica. Doživio je pravi politički debakl osvojivši 195.000 glasova, 95.000 manje od Cvijanovićeve. I to nije njegov najveći problem. Ispostavilo se da ga na ovim izborima nisu podržali ni u sopstvenoj stranci. Iako je sa Trivićevom bio zajednički kandidat SDS-a i PDP-a, Šarović je ostvario daleko lošiji rezultat od nje i to za 55.000 glasova.

Ispostavilo se da je Trivićeva dobila znatno veći broj glasova čak i u onim sredinama koje su do sada važile za čvrste bastione SDS-a, poput Bijeljine ili, recimo, Teslića u kom vlada njegov partijski kolega, ali i oponent iz sjene Milan Miličević. Izgubio je i u rodnoj Rogatici, ali i u Sokocu, gdje vedri i oblači SDS-ov kadar Milovan Bjelica.

Godinama unazad SDS ne uspijeva da nađe pravog lidera i rukovodstvo koje će povratiti stari sjaj ovoj partiji. Šarović to svakako ne može. Nema harizmu, ali ni podršku unutar samog SDS-a, podijeljenog sve više na klanove. Možda je to i zbog toga što se on tokom svoje višegodišnje političke karijere ne može bog zna čime ni pohvaliti. Godinama je samo obitavao po raznim dobro plaćenim funkcijama popunjavajući svoj CV i zauzimajući mjesta “drugima”. Baš kao i Mladen Bosić.

Možda je pravo vrijeme da mlađe snage dođu na čelo ove partije, poput doktora Želimira Neškovića iz Lopara ili, recimo, Marinka Božovića iz Istočne Ilidže. Dobar izbor bi mogao biti i pomenuti Miličević iz Teslića, a ne treba otpisivati ni Milana Radovića koji je do sada pokazao najviše političkih ambicija da zasjedne na čelo SDS-a. Vrijeme je da Šarović ponovi Tadićevu rečenicu i kaže: “Laku noć, Republiko Srpska”, pa ode u nezasluženu političku penziju.

(Glas Srpske)

Oznake: Kolumna, komentar