Vijesti 25.06.2024.

Lalić: Otkupna cijena pšenice mogla bi biti do 40 feninga po kilogramu

ČITANJE: 2 minute

Žetva pšenice u Srpskoj je krenula i prinos je veoma dobar, oko šest tona po hektaru, a kvalitet pšenice je izuzetan. Imamo informacije da otkup ove godine neće trpjeti i svi oni ratari koji budu htjeli da prodaju i lageruju svoju pšenicu imaće za to mogućnost, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je, za RTRS, naglasio da još nema otkupne cijene pšenice i da će ona biti formirana u skladu sa cijenom na tržištu, a mogla bi ići i do 40 pfeniga po kilogramu.

– Resorno ministarstvo direktno ne može utucati na cijenu pšenice. Cijenu određuje berza, konkretno mi se oslanjamo na Novosadsku berzu. Ali indirektno možemo i to i radimo jer pomažemo proizvođačima sa 580 maraka podsticaja po hektaru i regresirano dizel gorivo. Taj sistem daje rezultate i imamo mnogo zainteresovanih proizvođača za ove mjere – kaže Lalić.

Što se tiče podsticaja, kaže Lalić, oni će biti isplaćeni kada se završi proizvodni ciklus.

– Ministarstvo kontroliše parcele posredstvom softverskog sistema i ubrzo nakon toga mogla bi uslijediti isplata podsticaja – dodao je on.

Lalić je naglasio da Srpska godišnje proizvede oko 198.000 tona pšenice, a da joj je potrebno 270.000 tona te je stoga moraju uvoziti iz Srbije i Mađarske. Ističe da će ovogodišnja žetva biti iznad višegodišnjeg prosjeka, a prve procjene govore o prinosu od šest tona po hektaru.

On je podsjetio da će danas u Ministarstvu poljoprivrede biti održan sastanak sa predstavnicima ratarskog i mlinsko-pekarskog sektora na kojem će se razgovarati o stanju u ovom sektoru i mogućnostima da se, kako kaže, na još neki način pomogne proizvođačima.