Sport 28.12.2022.

Lani Pudar nagrada za sport

ČITANJE: 1 minuta

Plivačici Lani Pudar dodijeljena je ovogodišnja nagrada za sport u vrijednosti 10.000 KM kao najveće priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH, odlučio je danas Savjet ministara.

Ova odluka donsena je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju.

Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta “zlatna” na Mediteranskim igrama održanim u Oranu 2022. godine.

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2022. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u ovoj godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.500 KM do 3.100 KM za 12 sportista koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda uključuje osvojena prva tri mjesta na Olimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu ili na Paraolimpijskim igrama, kao i ispunjena “A” norma ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama/Parolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/Svjetskom prvenstvu.

Jednokratna novčana naknada u 2022. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je određena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao i kreće se od 2.000 do 2.500 KM.

(Srna)