Vijesti 14.10.2022.

Laparoskopska procedura spuštanja testisa kod dječaka prvi put urađena na UKC

ČITANJE: 1 minuta

Hirurški tim Klinike za dječiju hirurgiju prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske uradio složenu laparoskopsku proceduru spuštanja testisa zaostalih u stomaku.

Kako je saopšteno iz UKC-a, operativni zahvat izveden je kod dva dječaka uzrasta do tri godine, kojima od rođenja nije bio prisutan jedan testis u kesici.

“Izvedena procedura podrazumijeva minimalno invazivni pristup trbušnoj duplji putem kamere, te identifikaciju visokopozicioniranog i adekvatno razvijenog testisa. Nakon njegove mobilizacije od okolnog tkiva, vrši se procjena radi spuštanja u istostranu kesicu ili izvođenje procedure istezanja (rakciona elongaciona orhidopeksija)”, pojasnili su iz UKC-a.

Hirurzi su izveli proceduru istezanja krvnih sudova testisa prema tehnici egipatskog hirurga Sameha Šehate.

“Izvedena procedura je najvisprenije rješenje koje omogućava da se vaskularna peteljka testisa izduži, a zatim da se on dovede u skrotalnu kesicu bez tenzije. Prednosti ovakvog tipa zahvata u dječijoj dobi su manje traume za dijete, te mnogo bolja vidljivost tkivnih struktura, bolji pristup kao i veći broj mogućih rješenja koja otvorenim/klasičnim hirurškim pristupom nisu moguća”, naveli su iz UKC-a.

Djeca nakon ove operacije imaju mnogo manje tegoba, te su nakon nekoliko dana od zahvata sposobna da se vrate uobičajenim dnevnim aktivnostima i igri.

Hirurški tim koji je izveo ovu operaciju činili su hirur Aleksandar Brković s asistentima Emilijom Došlov i Aleksandrom Cakićem, a uz pomoć instrumentarki Darije Marjanac, Dubravke Tadić i Aleksandre Sekimić.

Anesteziju je vodio Predrag Berić, uz pomoć doktora Radenka Samca i anestetičara Pere Rogića.

(N.M.)

Oznake: UKC RS