Svijet 11.04.2021.

Lašet ili Zeder – ko će biti kandidat za nasljednika Merkelove?

ČITANJE: 2 minute

Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Njemačkoj – Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU), postavlja pitanje Dojče vele (DW) i navodi da se danas održava važan sastanak čelnika CDU i CSU, a da će odluka biti biti donesena uskoro.

Usljed pandemije i lošeg vladinog upravljanje krizom u posljednje vrijeme, kako pokazuju ankete, konzervativci naglo gube podršku birača. Neki njihovi poslanici bili su prisiljeni na ostavku, zbog bogaćenja od ogromnih provizija za posredovanje u nabavci zaštitnih maski, prenosi Tanjug.

Ali, prije svega, posle 16 godina na mjestu kancelara, Angela Merkel se povlači – neće se kandidiovati na jesen i iza sebe ostavlja dezorijentisanu stranku, navodi DW.

Ona je nedavno u anketama dobila povjerenje između 26 i 28 odsto ispitanika, a na saveznim izborima 2017. dobila je 32,9 odsto glasova.

Dvojica muškaraca važe za favorite u kandidaturi za kancelara, a obojica su trenutno premijeri u svojim saveznim pokrajinama.

Armin Lašet, predsjednik CDU od januara ove godine, premijer je Sjeverne Rajne-Vestfalije – najmnogoljudnije savezne pokrajine Njemačke. Markus Zeder, prvi čovjek bavarske sestrinske stranke CSU, na čelu je vlade Bavarske.

Zaparavo, navodi DW, pravilo glasi: Ako predsjednik CDU zatraži kandidaturu za sebe, niko ga ne može spriječiti, jer CDU postoji u 15 saveznih država, a CSU samo u Bavarskoj.

Ali 2021. je i po tome drugačija, pošto je Zeder, dinamični premijer u Bavarskoj, jedan od političara koji je tokom pandemije imao dijelom jasan kurs. Uvijek je stajao i stoji na strani kancelarke, koja se zalaže za što stroža ograničenja i prilično je skeptična prema ublažavanju mjera.

Lašet je bio jedan od zagovornika ublažavanja mjera u korona krizi, ali se sada zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkel. Brza promjena odluka naštetila je njegovom imidžu.

Nijemci bi vjerovatnije Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji – u anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, sprovedenoj sredinom marta, 41 odsto ispitanika željelo je da Zeder predvodi Uniju obje stranke u saveznoj predizbornoj kampanji, a samo 14 odsto ih je bilo za Lašeta.

Sa druge strane, prema onome što se može čuti iz poslaničkog kluba Unije, Lašet još ima malu prednost.

(A.M.)