Vijesti 12.12.2018.

Lauš na proljeće dobija prvo igralište

ČITANJE: 2 minute

U Ulici dr Koste Krsmanovića na Laušu počela je izgradnja prvog dječjeg igrališta u ovom, jednom od najvećih gradskih naselja i trebalo bi da bude završeno do proljeća, rekao je Milan Granula, predsjednik Savjeta MZ Lauš 2.

Granula je istakao da je ovo jedino naselje u gradu koje još nema igrališta, a da se prostor za mališane u Ulici dr Koste Krsmanovića gradi u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji je inicijativa vlada Švedske i Švajcarske, a koji u BiH sprovodi UNDP.

“U ovom projektu UNDP učestvuje sa 70 odsto, dok grad učestvuje sa 30 odsto”, kazao je Granula.

Dodao je da bi na Laušu do proljeća u okviru istog projekta trebalo da bude izgrađeno još jedno igralište na lokaciji iza crkve.

“Nadam se da će Gradska uprava u sklopu izgradnje dječjih igrališta na području grada sa društveno odgovornim kompanijama ili budžetom grada izgraditi još jedno igralište kako bi ovo mnogoljudno naselje dobilo i treće igralište”, istakao je Granula.

Dodao je da su u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kandidovali izgradnju dva igrališta i da su im oba projekta odobrena.

Najprije su, kako kaže, prošle godine kandidovali izgradnju igrališta u Ulici dr Koste Krsmanovića, a ove godine aplicirali su za izgradnju igrališta kod crkve.

Granula je naglasio da je prioritet ovog naselja bila izgradnja dječjeg igrališta jer nemaju prostor za igru mališana.

Mještani kažu da je ovom naselju neophodan prostor za igru njihovih mališana, kojih ima mnogo.

“Imam dvoje djece i često ih, kada se žele igrati na igralištu, moram voditi u drugo naselje ili do centra”, rekla je jedna mještanka Lauša.

Dodala je da smatra da nije u redu da ovoliko naselje nema barem dva igrališta.

“Često čuvam unuke i nemam ih gdje odvesti da se igraju, a nisam baš sposobna za duže šetnje da ih vodim do centra, gdje imaju mjesto da provode vrijeme sa svojim vršnjacima”, kaže jedna penzionerka iz ovog naselja.

Grad od prošle godine sprovodi akciju sa društveno odgovornim kompanijama, u okviru koje je dosad sagrađeno 19 dječjih igrališta.

(Nezavisne)