Svijet 11.10.2022.

Lavrov apelovao: Ne podgrijavajte tu temu

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je da se ne podstiče vještački tema nuklearne prijetnje.

“Ne treba vještački tu temu podgrijavati”, rekao je ruski ministar za TV Rusija 1.

Povodom izjava sa Zapada o mogućem nuklearnom napadu koji bi izvršila Rusija, Lavrov je rekao da bi oni koji spekulišu na tu temu trebalo da uvide svoju odgovornost.

On je rekao da je Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom o ratu u Ukrajini, ali da još nije dobila bilo kakav ozbiljan prijedlog za pregovore. U intervjuu na državnoj televiziji, Lavrov je rekao da su zvaničnici, uključujući portparola za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džona Kirbija, rekli da su Sjedinjene Američke Države otvorene za razgovore, ali da je Rusija to odbila.

“Ovo je laž. Nismo dobili nikakve ozbiljne ponude za kontakt”, rekao je Lavrov.

On je takođe rekao da Rusija neće odbiti sastanak predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Džoa Bajdena na predstojećem sastanku G20 i da će razmotriti prijedlog ako ga dobije.

Više puta smo govorili da nikada ne odbijamo sastanke. Ako bude prijedloga, onda ćemo ga razmotriti”, rekao je Lavrov.

Komentarišući mogućnost da Turska bude domaćin pregovora između Rusije i Zapada, Lavrov je rekao da će Moskva biti spremna da sasluša sve sugestije, ali ne može unaprijed da kaže da li će to dovesti do rezultata.

On je rekao da će turski predsjednik Tajip Erdogan imati priliku da iznese prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada obojica ove nedjelje posjete Kazahstan, prenosi Rojters.

(N.M.)