Politika 19.12.2020.

Lavrov će vratiti ikonu koju mu je poklonio Dodik

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov vratiće ikonu koju mu je poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tvrde ruski mediji, a ovu informaciju je potvrdilo ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

“Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola”, rekli su iz ministarstva, a prenosi TASS.

Istu informaciju objavio je i RT, pozivajući se na RIA Novosti.

Podsjećamo, Dodik je Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu staru 300 godina koja je pronađena u Lugansku. Klix.ba je ubrzo nakon toga otkrio da je ikona ukradena, a Ambasada Ukrajine u BiH tražila je objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Zbog skandala koji je izbio, a o kojem su pisali regionali i svjetski mediji, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i izvršiće potrebne provjere, prenosi Klix.

Ukrajinci su prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini. Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom je kazao da od BiH očekuje odgovore kako se ikona našla u BiH i zašto je poklonjena Lavrovu.

Ni Dodik niti bilo ko od njegovih saradnika nije se oglašavao povodom ove afere do sinoć, kada je Dodikova savjetnica za spoljnu politiku Ana Trišić-Babić kazala je da je ikona paravan Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću jer su bojkotovali sastanak s Lavrovom.

(A.M/Banjaluka.net)