Svijet 18.01.2023.

Lavrov: I Hitler i Napoleon su probali

ČITANJE: 1 minuta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uporedio je nedavne akcije Sjedinjenih Država sa akcijama Adolfa Hitlera i Napoleona Bonaparte.

Lavrov je rekao da je “Vašington pokorio Evropu kako bi poveo rat protiv Rusije”, dodavši da su Hitler i Napoleon “jednom pokušali koristiti istu taktiku protiv Rusije”.

“Sjedinjene Države, preko Ukrajine, vode rat protiv naše zemlje sa istim zadatkom: konačnim rješenjem ruskog pitanja”, rekao je Lavrov novinarima na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Ruski šef diplomatije rekao je da Moskva još nije vidjela nijedan ozbiljan mirovni prijedlog za mir u Ukrajini dodavši kako su ideje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o miru “neprihvatljive”. Rekao je kako je “Moskva spremna da raspravlja o konfliktu sa zapadnim zemljama i odgovori na svaki ozbiljan prijedlog, ali bilo koji takav razgovor mora adresirati šire bezbjednosne izazove koje vidi Rusija”.

Pozvao je NATO da “ukloni svoju vojnu infrastrukturu” iz Ukrajine i drugih zemalja koje graniče s Rusijom. “Kad naši zapadni partneri s pjenom na ustima kažu da nisu u ratu s Rusijom, oni lažu”, rekao je Lavrov pa dodao: “Obim podrške Zapada Ukrajini pokazuje koliko su uložili u rat protiv Rusije.”

N.M.