Politika 15.12.2020.

Lavrov i Turkovićeva za unapređenje odnosa dvije zemlje

ČITANJE: 3 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov usaglasili su se danas da Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva spoljnih poslova Rusije za period 2020/2021 predstavlja mogućnost za proširenje i unapređenje odnosa između dvije zemlje.

Lavrov je ponovio da Rusija smatra da funkcija visokog predstavnika nije u skladu sa realnostima u BiH.

“I BiH i Rusija su multinacionalne zemlje. Drago mi je da su mladi ljudi ove zemlje zainteresovani da uče ruski jezik i studiraju u Rusiji. U godini kada obilježavamo 75 godina od pobjede nad fašizmom izrazili smo privrženost da se suprotstavimo reviziji istorije i zahvalni smo BiH za podršku u UN u tom pogledu”, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Sagovornici su na sastanku razmotrili situciju na čitavom Balkanu i postigli saglasnost oko potrebe za dijalog.

“Smatramo da se svi problemi mogu prevazići razgovorima i nastavićemo da podržavamo takav stav. Takođe smo govorili o saradnji u međunarodnim tijelima poput OEBS-a, Savjeta Evrope te odnosu sa EU i NATO-om”, rekao je Lavrov.

On je istakao da će sprovođenje plana konsultacija pomoći proširenju odnosa imeđu dvije zemlje.

“Iduće godine je 25 godina od uspostavljanja dipomatskih odonosa dvije zemlje i pozvao sam predsjedavajuće Savjeta ministara da posjeti Rusiju”, rekao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara izrazila je zadovoljstvo otvorenim i konstruktivnim razgovorom na današnjem sastanku sa ruskim šefom diplomatije na kome je ocijenjeno da su odnosi dvije zemlje dobri i da je važno da se radi na unapređenju saradnje u svim segmentima, posebno ekonomije.

Ona je izrazila nadu da da će nakon potpisivanja Plana konsultacija između Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva spoljnih poslova Rusije za period 2020/2021. u narednom periodu doći do poboljšanja saradnje.

Turkovićeva je podsjetila da je susret upriličen u danima kada BiH obilježava 25 godina od Dejtonskog sporazuma i pozdravila opredijeljenost Ruske Federacije poštivanju integriteta i suvereniteta BiH utvrđenog Dejtonskim sporazumom.

“Očekujemo snažnu pordršku Ruske Federacije napretku BiH baziranu na strateškim dokumentima i principima koji su svi narodi BiH usvojili zajedno, odnosno njihovi predstavnici”, rekla je Turkovićeva na konferenciji na novinare.

Ona je napomenulo da je potrebno međusobno se uvažavati i poštovati Dejtonski sporazum.

“Poštivanje ljudskih prava je utkano u Dejtonski sporazum i svi građani ove zemlje moraju da imaju ista prava, ma gdje živjeli. Poštivanje sudskih presuda je neophodost na cijeloj teritoriji BiH”, istakla je ministar inostranih poslova.

Turkovićeva je ocijenila da treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, na krivim percepcijama, na negiranju prava jedni drugih, omogućiti da se svačije pravo poštuje – od učenja maternjeg jezika do omogućavanja sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta na kojima su živjeli.

“U BiH, kao što imamo tri člana Predsjedništva BiH, imamo i tri različita viđenja vezano za prisustvo međunarodne zajednice i naš put prema evroatlantskim integracijama. Nije lako pronaći kompromisna rešenja, ali mi ih moramo pronaći”, poručila je ona.

Kao primjer ona je navela da, ako ne može da se postigne saglasnost oko komisije za integracije sa NATO-om, može oko komisije koja će kooperitati ili koordinirati sa Alijansom.

“Postoje i oprečna mišljenja o prisustvu OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljsto svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu čvrste i jasne, ali uvijek postoji način da se postigne kompromis”, rekla je Turkovićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je dogovaranje, manje korupcije, više reda i poštivanje zakona.

Turkovićeva je izrazila zahvalnost Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme koji postoje u BiH i što postoji zajednička želja da se otklone.

“Uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolje i još čvršća”, zaključila je ona.

(Srna)