Svijet 19.01.2023.

Lavrov iznio novi uslov za kraj rata u Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov iznio je novi uslov za kraj rata u Ukrajini.

On je na konferenciji za novinare rekao da će sukob prestati tek kada Ukrajina više ne bude vojna prijetnja Rusiji. Lavrov je takođe izjavio i da je zabrinutost njegove zemlje za bezbjednost jedan od glavnih razloga za rat.

“Ukrajina, kao i svaka druga teritorija koja se graniči s Rusijom, naravno, ne bi trebalo da bude domaćin vojne infrastrukture koja predstavlja direktnu prijetnju našoj zemlji”, rekao je Lavrov raspravljajući o tome šta bi bilo potrebno za okončanje rata.

Dodao je da “ciljevi specijalne vojne operacije nisu izmišljeni”, već su “definisani temeljnim, legitimnim bezbjednosnim interesima Ruske Federacije”.

Međutim, kako ocjenjuju mediji, njegov komentar dolazi baš u trenutku kada se nastavljaju spekulacije da bi ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao pokrenuti još jednu mobilizaciju kako bi pokrenuo novu ofanzivu u Ukrajini.

Procjena Instituta za rat je da nedavni znakovi u Rusiji upućuju na to da bi Putin mogao da najavi drugi talas mobilizacije u nadolazećim danima, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je najavio da će Putin izdati direktivu o sprovođenju velikih vojnih reformi u sljedećih nekoliko godina, prenosi Index.