Svijet 31.03.2021.

LAVROV: Moskva spremna da obnovi kontakte sa NATO-om, samo ne želimo slušati lekcije o Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Moskva ne odbija rad u Savjetu Rusija-NATO i nudi obnavljanje vojnih kontakata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom specijalne sjednice Konferencije o Bliskom istoku u međunarodnom klubu za diskusiju Valdaj negirao izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Rusija odbija da radi u Savjetu, rekavši da Moskva jednostavno ne želi da “sjedi i sluša priče o Ukrajini”.

“NATO nema veze s Ukrajinom i uvijek insistira na tome da Kijev bude prva tema kada se predlaže sjednica Savjeta Rusija-NATO. Sjedili smo i slušali u nekoliko navrata i znamo sve o tome. Zato smo predložili obnovu kontakata između vojnih snaga kako bi se sačuvao sveobuhvatni sporazum o bezbjednosti iz Helsinkija. Oni to odbijaju”, naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je da je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) suočena s vojnim i političkim problemima, koji su trenutno “vrlo akutni u Evropi”, sudeći po ekspanziji NATO-a i pomjeranju vojne infrastrukture ka ruskim granicama i trajnom razmještanju vojske u baltičkoj regiji i Norveškoj “pod maskom rotacije”, javio je TASS.

“Uzevrši sve to u obzir, naš prijedlog je da OEBS konačno shvati svoju odgovornost za vojnu i političku situaciju u Evropi, radi stimulisanja sporazuma između Rusije i NATO-a”, istakao je Lavrov.

Prema riječima ruskog ministra, članice NATO-a odbijaju čak i razgovor o mjerama jačanja vojnog povjerenja koje je predložila Rusija, uključujući prijedlog o pomjeranju vojnih vježbi na dogovorenu udaljenost i o usaglašavanju maksimalne distance za pristup aviona i brodova.

(Srna/SB)

Oznake: Sergej Lavrov