Region 06.06.2022.

Lavrov: Ovo je uznemirujuća akcija, niko neće moći da sruši odnose Rusije i Srbije

ČITANJE: 1 minuta

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, obraća se javnosti iz Moskve, nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posjete Beogradu.

– Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera – kazao je on, a prenose Novosti.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

– Slično licemjerje smo vidjeli i ranije uključujući i u vrijeme bombardovanja Jugoslavije – naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom i takođe rekao da je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković pozvan da poseti njihovu zemlju.

– EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv “zatvoreni Balkan” – rekao je Lavrov.

Lavrov je trebalo da posjeti Srbiju sutra ali je posjeta zvanično otkazana jer Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska nisu dozvolie prelet letjelici Ruske Federacije.

(A. S.)