Svijet 12.04.2022.

Lavrov prvi put rekao koji je pravi cilj Rusije

ČITANJE: 1 minuta

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov juče je dao intervju za državnu televiziju Rusija 24 u kojem je rekao da se stav Rusije promijenio i da više neće biti prekida vatre zbog pregovora. Ali pomalo je ispod radara prošla Lavrovljeva izjava o pravim ciljevima invazije na Ukrajinu.

Ruski ministar vanjskih poslova je kazao kako napad na Ukrajinu ima za cilj prekinuti put ka “potpunoj dominaciji SAD-a i drugih zapadnih država”.

“Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju i nepromišljenom putu prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Država i ostatka zapadnih zemalja koje su pod njima u međunarodnoj areni”, rekao je.

Lavrov je ustvrdio da se “takva dominacija gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava”.

“Na Kosovu je bez referenduma moguće priznati neovisnost, ali na Krimu, kao rezultat referenduma, koji su promatrale stotine objektivnih predstavnika stranih zemalja, javnosti stranih zemalja, to je nemoguće. U Iraku, deset hiljada kilometara od Sjedinjenih Država, zamislili su prijetnju njihovoj američkoj sigurnosti, bombardovali su je, nisu našli nikakvu prijetnju, a nisu se čak ni ispričali”, rekao je Lavrov.

“A kad su neonacisti i ultraradikali na našim granicama, stvaraju se deseci bioloških laboratorija po uzoru na Pentagon, provode nekakve eksperimente koji su prvenstveno usmjereni na stvaranje biološkog oružja – pronađeni su dokumenti koji ne ostavljaju nikakvu sumnju u to – onda je ova prijetnja na našim granicama, a ne preko okeana”, nastavio je.

Izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno je nazvao montiranima i provokacijom. Izjavio je i da dio ljudi u rascjepkanom Donbasu “godinama živi pod neonacistima”.

(E.M)

Oznake: Sergej Lavrov