Politika 01.10.2015.

Lavrov: Sirijci treba da odrede sudbinu Asada

ČITANJE: 2 minute
lavrov
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva insistira na tome da sudbinu sirijskog predsednika Bašara al-Asada treba da odrede Sirijci.

– Naš stav je jasan – mi ne tražimo promjenu režima, niti raspravljamo o sudbini legitimnog predsednika jedne suverene zemlje. Građani te zemlje treba da odrede sudbinu svog predsjednika. O tome smo danas, takođe, razgovarali- rekao je Lavrov poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku.

Lavrov je istakao da je najvažnije obezbjediti da se sve političke snage – koje su na vlasti i opozicija – slože oko osnovnih životnih stvari.

– Poslije toga moguće je da se razgovara o personalnim pitanjima u mnogo više relaksiranoj atmosferi- naveo je Lavrov.

Rusija i SAD se slažu oko ciljeva rješenja sirijskog konflikta, ali se ne slažu po pitanju načina da se oni postignu, kazao je Lavrov.

– Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je reč o detaljima kako to postići- izjavio je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da Keri nije prisustvovao sastanku šefova diplomatija Rusije i Sirije, održanog na marginama Generalne skupštine UN.

Keri je, poslije sastanka sa ruskim kolegom, nagovjestio da će američka i ruska vojska možda već danas održati sastanak o tome kako da izbjegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih vazdušnih udara u Siriji.

– Složili smo se da je imperativ da što prije, a možda već danas, održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbegavanju konflikta”, rekao je Keri na zajedničkom obraćanju novinarima sa Lavrovim u sedištu UN u Njujorku, a prenela agencija AFP.

Keri je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Vašingtona u vezi podrške Rusije za sirijskog predsednika Bašara Asada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji vazdušnih udara u Siriji, Lavrov i on unapredili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

Rusija je juče prvi put izvršila vazdušne udare na ciljeve Islamske države u Siriji, ali zvanični Vašington i sirijska opozicija navode da su u tim napadima pogođeni položaji umerenih sirijskih pobunjenika.

(Agencije)