Svijet 10.12.2022.

Lavrov: Zapad pokušava da rastavi Rusiju i Kazahstan

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad pokušava da pronađe bilo kakav način kako bi zabio klin između Rusije i Kazahstana.

“U današnjem komunikacionom okruženju, svaka informacija istinita ili lažna odmah se širi. One beskrupulozne ‘zainteresovane strane’ koje zabijaju klinove u naše odnose odmah to koriste”, rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstansku televiziju Habar-24.

On je dodao da iza ideje o stvaranju trostruke gasne unije između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana ne postoji geopolitička igra, prenosi Klix.ba

“Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke ‘igre’. Ovdje nema ‘igre'”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, tri susjedne zemlje dijele jedan sistem za transport gasa i zainteresovane su za nesmetano snabdijevanje gasom, s obzirom na sezonske vrhunce potrošnje.

“Nedavno sam pročitao izvještaj o iznenadnoj nestašici struje u Uzbekistanu. Ovo je jasan primjer koji dokazuje da je neophodno koristiti naše prednosti za rješavanje praktičnih pitanja u interesu naših građana, bez ikakve politizacije i ideologije”, dodao je Lavrov, prenio je TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 28. novembra u Moskvi razgovarao sa svojim kazahstanskim kolegom Kasimom Džomartom Tokajevim o stvaranju “trostruke gasne unije” uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija tokom transporta ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

(Z.M)