Svijet 16.06.2022.

LAVROV ZA BBC: London želi Rusiju na koljenima, hajde, učinite to

ČITANJE: 2 minute

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (72) dao je u četvrtak ekskluzivni intervjuu uredniku BBC Newsa za Rusiju Steveu Rosenbergu. Kazao je pritom kako ‘stvari nisu onakve kakvima se čine’.

‘Nismo napali Ukrajinu’, ustvrdio je.

‘Proglasili smo specijalnu vojnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin.’

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, Lavrov je dao samo nekoliko intervjua zapadnim medijima.

Ruski dužnosnici često tvrde da njihova vojska radi na ‘denacifikaciji zemlje’, a Lavrov je sada ponovio službeni stav Kremlja da u Ukrajini ima nacista.

Novinar mu je potom citirao službeno izvješće Ujedinjenih naroda o ukrajinskom selu Jahidne, u Černihivskoj regiji, u kojem se navodi da su ‘360 stanovnika, uključujući 74 djece i pet osoba s invaliditetom, prisiljeni ostati 28 dana u podrumu škole… Nije bilo toaleta, vode… 10 starijih ljudi je umrlo’.

‘Je li to borba protiv nacista?’, upitao ga je, na što je Lavrov odgovorio:

‘Velika je šteta, ali međunarodni diplomati, uključujući visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, glavnog tajnika UN-a i druge predstavnike UN-a, pod pritiskom su Zapada. I vrlo često koriste se za širenje lažnih vijesti koje dolaze sa Zapada.’

‘Rusija nije potpuno moralno čista. Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati tko smo’, kazao je Lavrov za BBC.

Zatim se okrenuo odnosima Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

‘Mislim da više nema ni prostora za manevar, jer i Boris Johnson i Liz Truss otvoreno kažu da bi trebali pobijediti Rusiju, da bi Rusiju trebali natjerati na koljena. Hajde, onda, učinite to!’, komentirao je Lavrov i dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo žrtvuje interese svog naroda zarad političkih ambicija.

Novinar mu je potom kazao kako je u očima Zapada Rusija odgovorna za smrtnu kaznu na koju su nedavno osuđena dvojica Britanaca u okupiranoj istočnoj Ukrajini, a Lavrov je kazao kako ga ‘uopće ne zanimaju oči Zapada’.

‘Zanima me samo međunarodno pravo. Prema međunarodnim zakonima, plaćenici nisu priznati kao borci’, kazao je pa dodao kako o tome jesu li plaćenici ili su služili u ukrajinskim oružanim snagama treba odlučiti sud.

Zatim je optužio BBC da nije otkrio istinu o tome što se događalo civilima u područjima istočne Ukrajine pod kontrolom separatista, ‘kada su kijevske trupe bombardirale civile osam godina’.

Podsjetimo, 2021. godine osam civila je ubijeno na područjima pod kontrolom pobunjenika, prema samoproglašenim proruskim ‘službenicima’, a godinu prije sedam civila.

Iako je svaka smrt bila tragedija, rekao mu je novinar, to ne predstavlja genocid za što je Rusija optužila Ukrajinu. Na pitanje zašto novinarima nisu htjeli dati dopuštenje da odu i vide što se događa, Lavrov je kratko odgovorio: ‘Ne znam’, prenosi Jutarnji.hr.

(SB)

Oznake: Sergej Lavrov