Politika 16.06.2022.

Lavrov: Zahvalnost Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji

ČITANJE: 2 minute

U Sankt Peterburgu je u toku sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Lavrov je zahvalio Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

“Znam da i u BiH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljstvo Republike Srpske i Rusije. Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto nažalost do toga nije došlo”, naglasio je Lavrov, prenosi RTRS.

 

Dodik je informisao Lavrova da i “francuski predsjednik Emanuel Makron uvodi specijalnog predstavnika u BiH što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD I Velika Britanija”.

– Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam namjeru da izgubim – istakao je Dodik.

Dodik - Lavrov (Foto: RTRS)

Dodik – Lavrov (Foto: RTRS)

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji, javio je ATV.

– Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum – poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

– Slažem se sa Vašom ocjenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

– Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije – naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cijene gasa, koje nisu rasle, ni za Srpsku, ali ni za FBiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH.

Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje će se sutra sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(E.M)