Svijet 24.05.2022.

Lavrov: Zapad zauzeo diktatorsku poziciju, Moskva jača odnose sa Kinom

ČITANJE: 2 minute

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da će se Moskva fokusirati na razvoj odnosa sa Кinom, iako će razmotriti ponude sa Zapada za ponovno uspostavljanje veza.

Ako Zapad želi nešto da ponudi u smislu obnavljanja odnosa, Rusija će ozbiljno razmisliti da li joj je to potrebno ili ne, izjavio je Sergej Lavrov.

– To u potpunosti zavisi od zapadnih zemalja. Kada prebrode svoju pomamu i odluče da postoji Rusija, da ona nije nestala i uvjeren sam da je svake godine sve jača. Ako žele da ponude nešto u smislu obnavljanja odnosa, onda ćemo ozbiljno razmotriti da li nam je to potrebno ili ne – rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li će zapadne zemlje uspostaviti diplomatske odnose sa Rusijom i kada to može da se desi, prenijela je agencija RIA Novosti.

Kako je objasnio, Rusija je radila na zamjeni robe uvezene iz zapadnih zemalja i u budućnosti će zavisiti samo od “pouzdanih“ zemalja koje nisu dužne Zapadu.

– Mi ćemo se osloniti samo na sebe i na one zemlje koje su dokazale svoju pouzdanost i koje ne igraju kako drugi svira. Ako se zapadne zemlje opamete i ponude neki oblik saradnje, onda ćemo donijeti odluku – naglasio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je iznio pritužbe prema zapadnim zemljama za koje je rekao da su odlučne da promijene pravila međunarodnih odnosa na štetu Rusije.

On je rekao da je cilj Moskve da dalje razvija veze sa Kinom, prenio je Rojters.

– Sada kada je Zapad zauzeo diktatorsku poziciju, naše ekonomske veze sa Kinom će rasti još brže – rekao je Lavrov.

Кina, rekao je on, ima informacione i komunikacione tehnologije “koje ni na koji način nisu inferiorne u odnosu na Zapad.

– Sada se centar svjetskog razvoja pomjerio u Evroaziju. Trenutno imamo najširu mrežu partnerstava u evroazijskom regionu. Na njih se moramo osloniti u daljem razvoju naše zemlje, njenih transportnih, tranzitnih i logističkih mogućnosti. Uvjeren sam da je to pravi put – poručio je.

(A. S.)