Politika 24.08.2015.

Lavrov: Završava se epoha dominacije Zapada

ČITANJE: 2 minute

sergej-lavrov

Zapad pokušava da sačuva dominaciju vještačkim putem – uvođenjem sankcija i upotrebom vojnih snaga, ali se epoha njegove dominacije u ekonomiji i politici završava, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na forumu “Teritorija razuma” izjavio da se vide pokušaji Zapada da sačuva dominaciju sada već vještačkim putem, pa i pritiskom na druge zemlje, koristeći sankcije i oružane snage.

On je napomenuo da se time krši međunarodno pravo i Povelja UN, kao i da to stvara haos u međunarodnim odnosima.

“Danas je sfera spoljnopolitičkih interesa, kao i sfera mnogih među nama, direktno u vezi sa borbom ideja. Borba ideja se ogleda, između ostalog, i u izboru ili nametanju izbora modela razvoja i sistema vrijednosti. Vidimo kraj veoma duge epohe, kraj duge epohe dominacije istorijskog Zapada, dominacije u ekonomiji, finansijama i politici”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar istakao je da je to trajalo nekoliko stotina godina, a ne samo jedan vijek, i sada se ta epoha nalazi u suprotnosti sa novim centrima moći koji se formiraju u azijsko-pacifičkom regionu.

“Objektivno se formira policentrični poredak, iako će to biti prilično dug proces”, rekao je Lavrov.

On je napomenuo da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD i EU, ali neće odustati od svojih interesa i svog identiteta.

“Spremni smo za konstruktivan i punopravan dijalog sa partnerima iz SAD i EU, ali nećemo odustati od samostalne unutrašnje i spoljne politike”, rekao je Lavrov i podsjetio na izjavu predsjednika Vladimira Putina da Rusija “ne trguje suverenitetom”.

Lavrov je ukazao da u savremenom svijetu odnosi treba da se zasnivaju na dijalogu i sa uzimanjem u obzir zajedničkih interesa, prenosi “Sputnjik”.

“Mislim da ne bi bilo problema sa približavanjem NATO-a ruskim granicama ako bi iste principe koristili i zapadni partneri. Ne bi postojala ukrajinska kriza”, smatra Lavrov.

(Agencije)