Politika 27.11.2015.

Lazanski u Trebinju: Vlasti RS kontrolišu situaciju

ČITANJE: 3 minute
Lazanski
Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je u Trebinju da opasnost za Republiku Srpsku može predstavljati stvaranje BiH po sistemu “jedan čovjek jedan glas” što zagovaraju zapadne sile, te kombinacija urušavanja institucija Republike Srpske sa određenim vrstama iniciranja socijalnog nezadovoljstva.

On je istakao da ta kombinacija može da se ostvari, ali da se nada da vlasti Republike Srpske kontrolišu situaciju.

– Ono što je najvažnije je srpska sloga i ne dozvoliti da se u ime uskostranačkih interesa urušava Republika Srpska. Bili su izbori. Zna se ko je pobijedio i tu sada nema mijenjanja izborne volje građana putem vanrednih događaja- rekao je Lazanski.

On je naveo da je uvijek bio skeptičan prema onim političarima koji podržavaju određene zapadne ambasade, jer zna šta im je cilj.

– Zapad Republiku Srpsku tretira kao privremeni entitet koji je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom da bi se završio građanski rat u BiH. Oni smatraju da to nije završen posao ni u BiH niti na Balkanu- rekao je Lazanski sinoć na tribini pod nazivom “Pariz i Balkan”.

Govoreći o BiH u bezbjednosnom smislu, Lazanski je naveo da je BiH obavještajno “izbušen teren”, te da je sve ono što se tu dešava odgovornost zapadne obavještajne službe jer su oni na tom terenu dominantni.

Kao potencijalnu “tempiranu bombu” Lazanski je istakao postojanje mudžahedina u BiH, napominjući da se u Sarajevu baš ne bave tim problemom.

– Oni misle da su riješili problem ako su postavili kućicu na ulazu u neko selo i da kontrolišu ko izlazi, a ko ulazi. Gladajući iz ugla Sarajeva, teško da će se oni odlučiti na radikalan razlaz sa tim ljudima koji su bili njihovi prijatelji u ratu- kaže Lazanski.

On navodi da su se mudžahedini borili za BiH, a mnogi su dobili i državljanstvo BiH.

– Kad god su pokušali, iskreno ili ne, pod pritiskom ili ne, da ih istjeraju onda veterani rata izađu na ulice i protestuju- rekao je Lazanski.

On je istakao da ti džihad ratnici imaju neku vezu sa inostranstvom, i to po sistemu kurira, naglašavajući da će od zapadnih službi zavisti da li će ići na nešto radikalnije.

Lazanski je podsjetio da su, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, do 16. januara 1996. godine svi džihad ratnici morali da izađu iz BiH, ali da se to nije dogodilo.

– Vjerovatno zato što postoje prijateljske veze vlasti u Sarajevu i onih koji su ratovali kao džihad ratnici u posebnim jedinicama ili u okviru takozvane Armije BiH- kaže Lazanski.

On smatra da Republika Srpska nije ugrožena ukoliko ne dođe do prelivanja terorizma sa područja Federacije BiH, izražavajući nadu da osim obavještajnih i bezbjednosnih službe koje su na nivou BiH, postoje i službe na nivou Republike Srpske koje to ozbiljno prate.

– Republika Srpska je stabilna. Srpska je faktor stabilnosti- rekao je Lazanski.

Govoreći o kontrolisanju terorizma, Lazanski je naveo da bezbjednosne službe mogu kontrolisati situaciju ukoliko imaju svoje doušnike infiltrirane u redove terorista, naglašavajući da se protiv njih nije dovoljno boriti avionima, elektronikom i modernim borbenom sredstvima već takozvanim ljudskim resursima.

Osvrćući se na napad u Parizu, Lazanski je napomenuo da sinhronizovani udar na šest ciljeva nije teroristička akcija već teroristička operacija u kojoj je učestvovalo petnaestak ljudu uz još dvadesetak podrške, naglašavajući da veliku dilemu i brojna pitanja izaziva što nijedna francuska služba nije otkrila da se nešto takvo sprema.

– Interesantno je da niko u Francuskoj nije podnio ostavku, niti je iko smijenjen- rekao je Lazanski.

Organizator tribine koja je održana u prepunoj sali Muzeja Hercegovine je Udruženje Hercegovaca iz Trebinja.

(Agencije)