Magazin 03.02.2016.

Lazar Ristovski pred put u Berlin: Što je čovjek uspješniji, on je jednostavniji

ČITANJE: 4 minute
lazar ristovski
Već nekoliko filmova napravio sam sa “Interfilmom” iz Zagreba. Ta formula još funkcioniše i mi nastavljamo dalje. Oni nama daju za neki naš film, mi njima za njihov, a onda zajedno konkurišemo na evropskim fondovima. Na nas treba da se ugledaju političari. Naše sujete su mnogo manje nego njihove.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” srpski glumac i producent Lazar Ristovski koga smo zatekli u pripremama za put na filmski festival u Berlinu koji traje od 11. do 21. februara, a gdje će biti održana svjetska premijera njegovog novog filmskog ostvarenja “S one strane” u režiji Zrinka Ogreste.

Ristovski je, pored glavne role, “odigrao” i značajnu ulogu producenta u ovom filmu zajedno sa svojim timom iz producentske kuće “Zilion film” iz Beograda.

– “S one strane” ide prvo u Berlin, a odmah zatim na beogradski FEST. Posle toga ide u distribuciju u Srbiji i šire – ističe Ristovski.

* U Vašoj, četiri decenije dugoj karijeri, upisali ste brojne uloge i brojne svjetske festivale. Ipak, svaki uspjeh vjerovatno mnogo znači, pa sa kakvom emocijom dočekujete projekciju pred publikom u Berlinu?

RISTOVSKI: U pravu ste. Bio sam od Kana, Venecije, Toronta, Berlina itd… na mnogim crvenim tepisima. Moram priznati da me je to ranije i više radovalo i uzbuđivalo. Naime, nekada sam mislio da će ti uspjesi pomoći u daljoj karijeri. I jesu u određenoj mjeri. Vrijeme me je ipak naučilo da moram uvijek ispočetka… kao da tek počinjem. Taj osjećaj umara. Radujem se i sada Berlinu, ali ne kao nekada. Ali to je kao kada dijete strašno želi neku igračku, pa kada je dobije, ono traži neku novu.

* Možete li nam dočarati kako ste doživjeli proces rada na ovom filmu kada je u pitanju saradnja sa Zrinkom Ogrestom, ali i glumicom Ksenijom Marinković?

RISTOVSKI: To je bilo jedno od ljepših iskustava u mojoj karijeri. Prvo zbog Zrinka, koji me je oduševio svojom jednostavnošću u komunikaciji, te iskrenošću i ljubavlju koju je djelio prema glumcima. Ksenija je velika glumica i sa njom je bilo veoma jednostavno raditi. Što je čovjek uspješniji, on je svakako jednostavniji za saradnju. Profesionalci govore istim jezikom.

* Tematika ove psihološke drame govori o potisnutim emocijama i priča priču o ljudima koje možemo svaki dan da sretnemo na ulici. Možete li nam otkriti na koji način ste gradili svoj lik i gdje će to sudbina odvesti junake ove priče?

RISTOVSKI: Film ima trilerski zaplet i ne mogu ga otkrivati, ali mogu reći da je lik koji tumačim veoma kompleksan. On je zapravo on, a i nije on. Morao sam prije snimanja da konsultujem i psihijatra, koji mi je pomogao u dešifrovanju frustracija koje ovaj lik nosi sa sobom. Vrijeme u kome se priča događa je posljedica posljednjih sukoba na našim prostorima. Likovi su posljedica svega toga i oni više žive ono što drugi misle o njima, nego kako bi sami voljeli da njihov život izgleda.

* Koliko su danas dragocjene koprodukcije s obzirom na to da su budžeti za filmove sve “tanji”? Koliko producent zaista mora da bude pravi umjetnik kako bi obezbijedio novac za svoj film?

RISTOVSKI: Pakovati film na ovim prostorima je stvarno umjetničko delo. Ja sam se u tome izvještio, tako da znam puteve, ali stranputice su uvek nove. Manjinske koprodukcije spasavaju kinematografiju u okruženju.

* Već je neko vrijeme prošlo otkako je iz štampe izašla Vaša treća knjiga “Jednostavne priče”. Možete li nam, sa ove vremenske distance, reći koliko ste zadovoljni prijemom Vašeg djela kod čitalačke publike?

RISTOVSKI: Knjiga je doživjela svoje šesto izdanje za pet mjeseci. To je veliki uspjeh. Veći uspjeh od toga je što se knjiga sviđa čitaocima, u šta sam se uvjerio na mnogobrojnim promocijama širom Srbije i Crne Gore. Nadam se da ću doći i u Republiku Srpsku.

* Uskoro ćemo gledati još jedan Vaš novi film, ali i prvi film Vašeg sina Petra. O čemu se zapravo radi?

RISTOVSKI: Upravo završavam novi film koji sam radio kao producent i glavni glumac, sa Milošem Radovićem. Film se zove “Dnevnik mašinovođe”, a zatim pomažem mom starijem sinu Petru, koji je filmski reditelj, da snimi svoj prvi igrani film. Pomagao sam i drugim mladim stvaraocima, pa ću valjda znati i njemu. Mada mi se i to sviđa što se djeca otimaju i hoće sama. Svako ima svoj put.

Novak je sa druge planete

* Prošle godine u septembru ste se susreli sa Novakom Đokovićem i tada ste mu poklonili i svoju knjigu. Kakav je bio taj susret i kakvo je Vaše mišljenje o Novaku?

RISTOVSKI: O Novaku je teško reći neku lošu riječ, pa ne znam koliko da se trudite. On je svetsko čudo. Polako i onaj dio svijeta koji ga je dočekivao zvižducima leže na rudu, što kaže naš narod. Svojim rezultatima, talentom, humanošću, pokazuje da je rodom sa neke druge planete, kao što je to bio Tesla.

(Glas Srpske)