Vijesti 24.10.2020.

Lazarević: Mamografija i ultrazvuk – Podrška ne smije da izostane!

ČITANJE: 1 minuta

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije svake godine u svijetu oboli dva miliona žena od raka dojke, a pola miliona izgubi bitku sa ovom bolešću. Zato je oktobar širom svijeta označen kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja javnosti na veliku rasprostranjenost ove bolesti, te naglasio značaj ranog otkrivanja i prevencije.

Od svih malignih bolesti, obolijevanje i umiranje od ove bolesti među ženskom populacijom je na prvom mjestu, a rizik od obolijevanja ima jedna od osam do 12 žena. Zato se i u Srpskoj mnogo radi na programu ranog otkrivanja raka dojke, jer ako se bolest otkrije u ranoj fazi, velika je vjerovatnoća izliječenja.

Šef Foruma za zdravstvo Socijalističke partije Srpske Sandra Lazarević smatra da je potrebno unaprijediti program ranog otkrivanja raka dojke.

“Skrining mamografija je prva i osnovna metoda, međutim problem je što se kod nas kod velikog broja pacijentkinja dijagnoza postavi kasno. Uspješnost izliječenja umnogome zavisi od trenutka otkrivanja bolesti. Čineći još pristupačnije skrining metode kao što su ultrazvuk i mamografija, a takođe i edukacijom dama, imali bismo neuporedivo više uspjeha i brojke sveli na mnogo povoljnije”, rekla je Lazarevićeva.

Značajnu ulogu prilikom liječenja igra i psihološko stanje pacijenta.

“Normalno je da se kod žena koje su oboljele jave strah i stres. Međutim, neophodno je pacijentu dati kako zdravstvenu, tako i podršku u porodici i okruženju. Oboljele ni u kom slučaju ne smiju da osjete da su odbačene, jer takav osjećaj značajno smanjuje šanse uspješnog liječenja” navela je Lazarevićeva.

(A.M/Banjaluka.net)