LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave.

Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju.

U mrežu kružnih tokova uključene su još i raskrsnice na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića, kod OŠ “Ivan Goran Kovačić” prema Trapistima, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Ovi radovi bi, prema prvim procjenama, trebalo da koštaju oko tri miliona maraka.

U gradskom odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da iako postoji stari projekat za raskrsnicu kod “Lesnine”, ipak moraju raditi novu dokumentaciju.

– Taj projekat predviđa servisnu saobraćajnicu ispred poslovnih objekata, ali onda ulazimo u imovinske probleme koje ne možemo riješiti, tako da nastojimo uraditi novi projekat. Uporedo radimo sva tri projekta, koji će brzo biti dostavljeni “Putevima” na saglasnost, najkasnije za deset dana i dalje zasivi od toga kojom dinamikom budu spremni finansirati radove – precizirao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Podsjetimo da su javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” i Grad Banjaluka potpisali su početkom godine tri sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa za izgradnju kružnih raskrsnica na putu M-4.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada Banjaluka da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju revidovanu od ovlaštene kuće, a nakon toka obezbijedi lokacijske uslove i građevinsku dozvolu te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gdje se planira izgradnja pomenutih raskrsnica.

– Nakon toga, slijedi obaveza JP “Putevi Republike Srpske” da putem Zakona o javnim nabavkama izabere izvođača radova i nadzor, te obezbijedi finansijska sredstva neophodna za izvođenje radova. Kako Grad Banjaluka još nije izvršio svoj dio obaveza, nismo u mogućnosti da odgovorimo na pitanja kad bi trebala da počne gradnja, niti podatak o izvođaču radova, procjenjenoj vrijednosti radova i roku za završetak radova – poručili su iz ovog preduzeća.

Podsjetimo, prilikom potpisivanja sporazuma o izgradnji velikih kružnih raskrsnica u Lazarevu, direktor “Puteva” Nenad Nešić izjavio je da će u ovoj godini završiti nabavku za sva tri kružna toka i sigurno izgraditi jedan.

Vozači koji svakodnevno prolaze starom gradiškom cestom s nestrpljenjem očekuju kružni tok kod “Lesnine”, gdje su inače velike gužve u jutarnjim i popodnevnim terminima. Kako su ranije rekli iz Grada, bez obzira na dinamiku izgradnje ovog kružnog toka, iz gradskog budžeta će ove godine biti izgrađeno 200 metara trotara na potezu prema tržnom centru čime će biti riješen dugogodišnji problem sa bezbednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

Kraj radovima na Laušu

Kružni tok koji se pravi na jednoj od najfrekventijih raskrsnica u gradu, koja vodi prema Laušu i Paprikovcu, trebalo bi prema najavama da bude otvoren iduće sedmice – 20. juna. Zbog završnih radova na izgradnji, od danas od 8 časova do 20 časova u ponedjeljak biće potpuno obustavljen saobraćaj kod restorana “Sirano” i to za sva vozila osim za autobuse na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju na pravcu Banjaluka – Saračica. Pošto se radi o magistralnom pravcu, i ovaj projekat, vrijedan 650.000 KM finansiraju Putevi Republike Srpske.

(Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave