Vijesti 02.12.2016.

“Lažne” aplikacije preplavile Internet: Platiš parking i dobiješ kaznu

ČITANJE: 2 minute

Plaćanje javnog parkinga aplikacijama nije sigurno, pa se dešava da građane i pored toga što plate parking, dočeka blokiran automobil.

Ovakve situacije događaju se sve češće. S obzirom na to da danas android aplikaciju može kreirati svaki informatički pismen tinejdžer, internet su preplavile brojne „divlje aplikacije“ za plaćanje parkinga.

Ovakav problem nedavno je imao i Banjalučanin Bojan B. koji je platio parking, dobio povratnu potvrdu, ali ga je ipak dočekalo neprijatno iznenađenje.

– Mislio sam da je u pitanju greška. Ubijeđen da sam uredno platio parking i na vrijeme došao po vozilo, odbijao sam da platim kaznu. Pokazao sam, kao dokaz, poruku koja mi je stigla od aplikacije „m:tel droid“, ali su mi službenici objasnili da to nije prava m:tel aplikacija i da oni nemaju ništa s tim – ispričao je Bojan.

Ova greška koštala ga je 30 KM, jer, kako sam kaže, nije ni znao da koristi pogrešnu aplikaciju za plaćanje parkinga.

U Gradskoj upravi kažu da ovo nije jedini slučaj i da im se već duže vreme Banjalučani žale da su im automobili blokirani, iako su parking platili putem jedne od brojnih aplikacija za pametne telefone.

Problem s ovakvim plaćanjem jeste što u svojoj bazi podataka grad nema registrovane uplate preko aplikacija.

– Građani parking uslugu mogu platiti putem parking automata i SMS porukom. Za aplikacije koje koriste ne možemo davati komentare, jer ih nismo mi kreirali. Često se desi da uplata ne bude registrovana u našem Odsjeku za parking i garaže, i onda nastaje problem – rekao je Milenko Šajić, porparol Gradske uprave.

Iz M:tela poručuju da je jedina oficijelna aplikacija te kompanije, putem koje je moguće platiti parking, aplikacija m:go.

– Na tržištu postoje aplikacije namijenjene za plaćanje parkinga, koje su kreirala privatna lica, za koje mi nismo odgovorni. Molimo građane da budu oprazni i koriste samo m:go aplikaciju jer je ona sigurna – rekla je Milica Stojanović, portparolka ove kompanije.

Sigurne uplate

Iz Gradske uprave apeluju na vozače da budu oprezni pri izboru načina plaćanja parkinga, podvlačeći da oni nisu odgovrni za ispravnost aplikacija.

Podsjećaju da su sigurni načini plaćanja SMS poruka na telefone 0835100 i 0835101, te uplata putem parking automata.

(EuroBlic)