Svijet 16.10.2022.

LAŽNE VIJESTI: Srbija je davno zatvorila Ambasadu u Kijevu?

ČITANJE: 1 minuta

“Zaposleni u ambasadi Srbije napustili su Ukrajinu početkom marta. Od tada srbijanske diplomate nastavljaju raditi iz Beograda”, piše Politički.ba.

Brojni ruski, a kasnije i ukrajinski mediji  navodno su širili  lažne informacije o privremenom zatvaranju ambasade Srbije u Ukrajini. Kako prenosi Evropejska pravda, takve informacije prvi put su se pojavile na ruskim sajtovima, posebno Ura.ru, EADaily , te na sajtu TV kanala Tsargrad, prenosi Slobodna Bosna.

“Ambasada Srbije je danas privremeno zatvorena. Troje diplomata i još jedan radnik ambasade napustili su Ukrajinu, sigurno su se evakuirali”, objavio je EADaily, citirajući poruku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Zvanični Beograd danas, 16. oktobra, nije distribuirao takvu izjavu.

Takođe, sve publikacije se odnose na poruke sa sajta Ambasade Srbije u Ukrajini. Tamo je zaista objavljena informacija o privremenom zatvaranju ambasade i premještanju posla u Beograd, bez navođenja datuma objavljivanja.

Međutim, kako je u komentaru za Evropejsku pravdu pojasnio Oleg Nikolenko, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, zapravo je zatvaranje srbijanske ambasade bilo neposredno nakon invazije na Rusku Federaciju u punom obimu .

“Zaposleni u ambasadi Srbije napustili su Ukrajinu početkom marta. Od tada srbijanske diplomate nastavljaju raditi iz Beograda”, rekao je Nikolenko.

Izgleda je da je vijest o zatvaranju srbijanske ambasade namjerno lansirana u informativni prostor, kako bi se stvorio utisak pojačanih prijetnji Kijevu, navode pojedini mediji.

(Z.M)