Vijesti 26.01.2022.

LAŽNO PREDSTAVLJANJE: Banjalučanin se tereti da je prevario biznismena iz Travnika za 60.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Banjalučanin Elvir B. (27) osumnjičen je da se lažno predstavljao kao radnik Agencije za naplatu potraživanja i tako skoro dva mjeseca na prevaru izvlačio novac od jednog biznismena iz Travnika, kojeg je na kraju oštetio za oko 60.000 maraka.

Elvir B. je kako saznaje “Glas Srpske” detaljno isplanirao kako da izvuče novac od Z. K. iz Travnika, tako što mu se lažno predstavio da je Goran Marinković i da navodno radi u Agenciji za naplatu potraživanja u Banjaluci.

– Oštećeni i njegova supruga predstavnici su jednog preduzeća, a jedna firma dužna im je oko 300.000 evra. Sve to su prijavili policiji, ali su odlučili i sami da pokušaju da naplate taj dug. Tragali su za nekim agentom koji bi im pomogao da dođu do svog novca i tako su se upleli u prevaru iza koje stoji Elvir B. – kaže naš sagovornik.

Osumnjičeni je, kako saznaje Glas Srpske, i na društvenoj mreži Fejsbuk napravio stranicu pod nazivom “Agencija za naplatu potraživanja”, gdje nije bilo gotovo nikakvih detalja, osim njegovog broja telefona i informacije da su posrednici u naplaćivanju potraživanja.

– On je rekao oštećenima da dođu u Banjaluku kako bi se sve dogovorili. Obećao im je pomoći da vrate dug od 300.000 evra, uz uslov da plate njegove usluge. Uzimao je od njih više puta novac, što je na kraju bio iznos od oko 60.000 maraka. Potpisao je sa njima čak i neku izjavu, koja nije validan dokument – rekao je “Glasu Srpske” izvor iz policije.

Biznismen iz Travnika je poslije nekog vremena shvatio da je prevaren i da nema ništa od naplate njegovog novca, kao i da je uzaludno platio posrednika pa je cijeli slučaj prijavio policiji.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je da su u utorak identifikovali i uhapsili osumnjičenog.

– E. B. se sumnjiči da se od novembra 2021. godine do 25. januara ove godine lažno predstavio oštećenom kao Goran Marinković, radnik Agencije za naplatu potraživanja u Banjaluci – rekla je Mučibabićeva.

Dodala je da je on sa oštećenim sačinio izjavu da će mu u roku od tri dana uplatiti novac u iznosu od 300.000 evra, na ime potraživanja koje Travničanin ima prema drugom pravnom licu.

– Oštećeni mu je na ime te usluge u više navrata predao novac u iznosu od 60.000 maraka – pojasnila je Mučibabićeva.

Prema njenim riječima, prilikom hapšenja od E. B. je oduzeta određena količina novca, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Plan

Prilikom hapšenja kod Elvira B. pronađen je startni pištolj pa će biti provjereno da li je možda i prijetio oštećenom.

Kako saznaje Glas Srpske, osumnjičeni je očigledno imao dobro osmišljen plan i moguće je da mu ovo nije bila prva prevara.

(SB)

Oznake: prevara