Politika 21.09.2020.

LAŽNO SVJEDOČENJE: Urednik i novinar BHT presuđeni za klevetu na osnovu iskaza Duška Vagurića

ČITANJE: 2 minute

Direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović, urednik Amarildo Gutić i novinarka Svjetlana Vučetić presuđeni su 28.08.2018. godine zato što su još 2011. godine u političkom magazinu „Crta“ puštali iskaze Duška Vagurića u kojim je iznosio lažne tvrdnje o ulozi Rajka Dukića i Radovana Viškovića u navodnom skrivanju ratnih zločina.

Naime, presudom Osnovnog suda u Vlasenici optuženi su bili dužni „Boksitu“ a.d. iz Milića solidarno da isplate 11.400 KM zbog nadoknade materijalane štete koju su nanijeli klevetom.

U emitovanim prilozima Duško Vagurić je iznio niz lažnih tvrdnji na račun Radovana Viškovića i Rajka Dukića. Vagurić je u svom iskazu tvrdio „da je bio prisutan u mjestu Nova Kasaba, pored puta i igrališta, gdje je vidio mrtve ljude i svog kolegu, zatim da je u uniformi vidio Radovana Viškovića, te da je tada naišao Rajko Dukić sa crvenim BMW-om i da je čuo riječi

– Viškoviću, sad ćeš dobiti kamione i utovarivače. Vozite ih. Znaš šta ćeš raditi i da mu Višković odgovara

– Nije nam Mladić tako naredio.

– Kako vam je naredio?

– Da ih vozimo u Kladanj.

-Ja sam vama Mladić ovde i nemoj mnogo da pametuješ- i upali BMW i ode prema Konjević polju”.

Na sudu je dokazano da Duško Vagurić nije govorio istinu, jer nije u to vrijeme mogao biti u Novoj Kasabi. To su potvrdila i izjavama dvojica njegovih saboraca Milorad Ivanović i Mićo Kandić. Tada su bili zajedno sa Vagurićem na području Sućeske, Brda i Kaka koji su od Milića udaljeni više od 30 kilometara.

Ova presuda postaje aktuelna nakon što je portal www.istraga.ba obavio iskaz zaštićenog svjedoka koji za isto tereti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.