Svijet 16.10.2022.

LE PEN: Već bismo bili u ratu da Borel donosi odluke

ČITANJE: 2 minute

Lider desničarske stranke Nacionalni skup, Marin Le Pen rekla je da bi Francuska vjerovatno već bila u ratu sa Rusijom da je Žozep Borel zadužen za spoljnu i bezbjednosnu politiku države.

“Vjerujem da se moramo držati oruđa diplomatije. Jer kada čujem izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela – da je donosio odluke umjesto nas, mislim da bismo već ušli u rat“, rekla je Le Penova, gostujući danas na televiziji BFM, prenose Nezavisne.

Ona je upozorila da se ne smije preći linija pomoći Ukrajini i time postati direktan učesnik sukoba Moskve i Kijeva.

“Francuski narod to ne želi, ja to ne želim. Budite oprezni da ne napravite preveliki korak koji bi nas odveo u rat”, rekla je ona. Takođe, izrazila zaprepaštenost što je termin “mir” “praktično nestao iz rječnika učesnika“ krize i pozvala na pregovore, podsjećajući na svoju ideju da Pariz bude domaćin globalne mirovne konferencije. U govoru 14. oktobra Borel je uporedio EU sa “baštom koja liči na raj okružena džunglom” i upozorio da će ruska vojska biti uništena ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini.

“Postoji nuklearna prijetnja, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da ne blefira, on ne može ni da priušti sebi da blefira”, rekao je Borel. On je dodao da sve zemlje koje podržavaju Ukrajinu, EU, SAD i NATO takođe ne blefiraju. “Eventualni nuklearni napad na Ukrajinu dobiće odgovor i to takav da će ruska vojska biti potpuno uništena, zbrisana”, rekao je on.

Francuska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od više stotina miliona evra, uključujući teške vučne i samohodne artiljerijske sisteme, oklopne transportere i kamione, protivtenkovske i protivvazdušne raketne sisteme, radare, inženjersku opremu i malokalibarsko oružje.

(Z.M)