“LED LEDENI” Dvije Banjalučanke pokrenule jedinstvenu fabriku leda u BiH

Fabriku leda “Led Ledeni” pokrenule su dvije žene iz Banjaluke koje su poznate javnosti, jer se bave javnim i humanitarnim radom, a to su Adriana Basara, novinarka i pokretačica mnogih humanitarnih akcija, i Željka Perišić Ninković, koja pored svog posla vodi i Servis centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice”.

Njih dvije su prve žene koje se bave ovim poslom u BiH, a ističu da su jedina kompanija koja, osim leda za ugostiteljstvo, ima premium led. Riječ je o sporo topivom ledu za luksuzna pića. Nedavno su se predstavile i sa skulpturama od leda koju rade akademski umjetnici. Pored toga, kažu da u ledu mogu zalediti bukvalno sve – ruže, slike, pića…

I pored mnogih obaveza koje imaju, njih dvije su se upustile u ovu preduzetničku priču, jer smaraju da gradu mogu ponudi nešto novo i zanimljivo.

Adriana Basara nam kaže da se zbog svog posla kreće mnogo među ljudima, tako da ima priliku i čuti šta ljudima treba, pa su Željka i ona došle na ideju da gradu ponude nešto jedinstveno na našim prostorima, ne samo u Banjaluci, RS, već i u cijeloj BiH.

“ICE-DAMIS je mlada kompanija i bavi se proizvodnjom više vrsta leda za ugostiteljstvo.  Kao zanimljive izdvojila bih ruže u ledu, napravili smo Kastel u ledu, jer smo mi banjalučki brend i nadamo se da ćemo kao takvi biti prepoznati na ovom tržištu. Imali smo ogromna ulaganja u samom početku rada, od nabavke mašina koje se ne mogu nabaviti na našim prostorim i morali smo ih uvesti iz inostranstva, do nabavke termo boksova, u kojima se može održati led i do deset sati, da se ne topi i te boksove takođe moramo da nabavljamo iz inostranstva i oni zaista mnogo koštaju”, kaže za BUKU Adriana i trenutno su, dodaje, i dalje na pozitivnoj nuli što se tiče samog poslovanja, ali se zbog rasta interesovanja nada da će se i to ubrzo promijeniti.

Adriana kaže da sve popularnije postaju skulpture od leda koje rade akademski umjetnici i na taj način podržavaju i njihov rad. Umjetnici koji prave skulpture od leda su Nina Babić, Bojan Mikulić i Milan Knežević.

“Ovim putem dajemo priliku akademskim umjetnicima da rade ono što nisu mogli raditi do sada, a i mi naš proizvod podižemo na jedan veći nivo”, ističe Adriana.

Adriana je majka četvero djece, ali i pored poslovnih i privatnih obaveza, uspijeva da se u posveti i volonterskom radu, po čemu je mnogi Banjalučani poznaju.

Što se tiče poslovanja, Led ledeni ima besplatnu dostavu leda do ugostiteljskih objekata, pa su zbog toga zaposlili radnika koji dostavlja led.

“Što se tiče skulptura od leda, najviše se traži srce, koje se koristi za vjenčanja, imamo skulpture u obliku brojeva za rođendane. Interesantne su i skulpture koje u sebi imaju logo kompanije koja vrši neku promociju. Možemo da napravimo Kastel, dajak. Pokušavamo da napravimo ono što bi ljudima bilo zanimljivo”, kaže naša sagovornica.

Željka Perišić Ninković rekla je da su jednom prilikom ona i Adriana bile u Češkoj, gdje su vidjele prelijepe predmete od leda koji se prave, pa su poželjele da i one to rade u Banjaluci.

“Da bi opstali na tržištu vi se morate izboriti za neko svoje mjesto, ali možda je neka naša olakšavajuća okolnost to što smo jedinstveni na području RS i BiH, pogotovo sa skulturama, ali ipak nije lako opstati. Zaista se borimo, jako puno radimo i većinu poslova ostvarujemo preko ličnih poznanstava, jer još uvijek nismo došli na nivo da poslujemo sa većim kompanijama, a to nam je cilj u budućnosti”, kaže za BUKU Željka.

Željka ima dva posla i majka je dvoje djece, ali uz podršku porodice uspijeva da nađe vremena i za privatni posao koji je pokrenula.

“Usklađivanje svega je teško, ali zato tu uskače porodica, bake, dede, stričevi i strine, koji su tu za dane kad imamo puno posla i cjelodnevne promocije. U tim momentima porodica je ta koja pomaže, ali u svakom slučaju, nije jednostavno uskladiti sve, a da to postignete na jednom nivou koji je dobar i zadovoljavajući i  da ne trpi kvalitet”, istakla je Željka.

Što se tiče budućnosti, Željka nam kaže da se nada da će prošiti svoje poslovanje i van teritrorije grada Banjaluka gdje trenutno posluju, a da će svoje skulpture i premium led moći plasirati na području cijele BiH.

(Buka)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.