Vijesti 14.11.2016.

Legalizacija do kraja godine, novog roka neće biti

ČITANJE: 2 minute

Rok za legalizaciju bespravno podgnutih objekata bliži se kraju. Ali to ne brine Nevenku Mitrović, mještanku banjalučkog naselja Česma. Kaže, kuću koju je napravila prije četiri godine, odmah je legalizovala. Nije htjela da čeka zadnji voz za papire.

“Normalno išlo tokom, sve jedan kroz jedan kuća mi bila, zemlja, sve. Ja sam na istom mjestu napravila dvije kuće. Normalno da sam obavila, jer sam se bojala, znala sam da će doći do ovoga. I zato sam sve legalizovala kako treba”, rekla je Nevenka.

Za one koji slijede Nevenkin primjer, rok za legalizaciju je do kraja godine. Zakonom je određena i fiksna cijena, pa će vlasnici objekata od 100 kvadrata plaćati 100 maraka, a od 100 do 200 kvadrata do 500 maraka. Vlasnici čiji stambeno-poslovni objekat ima 300-400 kvadrata moraće da plate naknadu od 2.000 maraka. Na većinu vlasnika nisu uticale povoljne cijene, ali ni novi zakon koji je stupio na snagu početkom godine, pa u Gradskoj upravi nisu zadovoljni odzivom.

“Odziv nije odgovarajući. Obzirom da je prema procjenama 2008. godine broj nelegalno izgrađenih objekata u gradu Banja Luka iznosio oko 20.000, a za očekivati je da period od 2008. do 2016, proteklih osam godina pojavilo se još nelegalnih objekata.” Od stupanja novog zakona koji je na poseban način riješio proces legalizacije, primljeno je 3.812 zahtjeva”, rekla je načelnik u Odjeljenju za prostorno uređenje Sanela Kecman.

Iz Ministarstva za urbanizam i prostorno uređenje poručuju da se rok neće produžavati. Za one koji do decembra ne podnesu prijavu, slijedi kazna.

“Sama kazna je da investitor više ne može legalizovati taj objekat, odnosno, slijedi njegovo rušenje. Prema našim informacijama nije neki odziv, ali je bitno da investitor, odnosno vlasnici tih nelegalnih objekata prijave ga kao takvog”, rekao je pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Dragan Jevtić.

Rušenje slijedi samo za objekte čija je gradnja počela poslije maja 2013. godine bez građevinske dozvole i čija legalizacija prema zakonu nije moguća. Iz Ministarstva vlasnicima poručuju da podnesu zahtjev i svoj problem ostave u staroj godini.

(ATV)