Biznis 24.03.2017.

Legle dvije rate za kredite mladih

ČITANJE: 2 minute

Mladim bračnim parovima, koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, juče su uplaćene dvije rate za subvenciju kamatne stope.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske rekli su da su subvencije uplaćene za mart i april 2016. godine.

– Ukupno je uplaćeno 238.748 KM. Ubrzanim procesom biće isplaćene subvencionisane kamatne stope za sve korisnike ovih stambenih kredita za prošlu godinu, na isti način kako je to ovih dana retroaktivno urađeno i za sve sportske stipendiste – istakli su u Ministarstvu i dodali da se novac na račune korisnika uplaćuje u skladu sa prilivom budžetskih sredstava.

Podsjećaju da je program subvencionisanja kamatne stope od jedan odsto na stambene kredite za mlade bračne parove počeo 2008. godine, a Ministarstvo je od tada odobrilo 2.773 subvencije.

Jedan od korisnika ovog kredita, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da bi subvencije mnogo više značile kada bi se isplaćivale na vrijeme.

– Nama još novac nije legao na račun, ali moguće da će uplata stići malo kasnije dok proknjiže u bankama. Mjesečni iznos je negdje oko 70 maraka, s tim da se u skladu sa otplatom kredita smanjuje i subvencija – rekao je ovaj korisnik, koji je sa suprugom podigao stambeni kredit 2012. godine.

Dodaje da na osnovu subvencija tokom godine uštede jednu mjesečnu ratu kredita. On ističe da je kašnjenje u isplati subvencija počelo prije nepune dvije godine te da će, ako se isplata nastavi ovim tempom, subvencije iz ove godine na račune korisnika kredita IRB-a leći tek dogodine.

Pravo na subvencije od jedan odsto kamatne stope na stambene kredite IRB-a za mlade i mlade bračne parove zagarantovano je pravo koje se koristi do konačne otplate kredita, a u nekim slučajevima period otplate je i do 20 godina. Program subvencije ima za cilj da mladima olakša kupovinu ili izgradnju stambene jedinice, a za mnoge od njih i jedina mogućnost da sebi obezbijede krov nad glavom.

Konkurs

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS kažu da bi ovogodišnji konkurs za subvencije trebalo da bude raspisan u aprilu.

– U 2017. godini za ove namjene planirano je 1,6 miliona KM kako bismo program uspješno realizovali – rekli su u Ministarstvu.

(Glas)