Politika 04.03.2019.

LETIĆ: Skupština će prihvatiti zakonite rezultate sa referenduma

ČITANJE: 3 minute

Skupština opštine Teslić prihvatiće odluke nadležnih institucija o pitanju održanog postupka opoziva načelnika Milana Miličevića i u skladu sa zakonskim propisima nastaviti rad, rekao je predsjednik lokalnog parlamenta Miroljub Letić.

On očekuje da će ubrzo biti poznati zvanični podaci postupka opoziva, nakon čega biti sazvan kolegijm lokalne skupštine, a nakon toga i sjednica Skupštine opštine Teslić.

“Pokušaćemo da usaglasimo naše stavove sa načelnikom, ukoliko opoziv ne bude prošao, da usvojimo budžet i tokom godine sa Vladom Republike Srpske i drugim institucija pokušamo dovedemo investitore u opštinu Teslić, s obzirom na to da aktuelni načelnik to nije uspio”, kaže Letić.

On je novinarima, nakon sastanka sa odbornicima i šefovima političkih stranaka koji su inicirali postupak opoziva načelnika, rekao da će prihvatiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske ukoliko ona prihvati inicijativu načelnika Milićevića, koji je najavio da će joj uputiti incijativu za raspuštanje teslićke skupštine.

Predsjednik teslićkog Opštinskog odbora SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je da još nisu poznati rezultati jučerašnjeg postupka opoziva načelnika i da će poštovati zvanične podatke ma kakvi da su, ali da je iznenađen njegovim tokom, za koji kaže da je bio “pun nepravilnosti od strane lokalnog SDS-a”.

On je ukazao da su članovi Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić, kao i predsjednici pojedinih biračkih odbora bili pod velikim pritiskom, da je između ostalog oko 70 članova SDS-a blokirao rad biračkog odbora u Vlajićima, gdje je policija morala da izvlači njegovog predsjednika, da je 50 sipmatizera Miličevića ušlo u zgradu Komisije za sprovođenje opoziva i ponašalo se nezakonito i nedolično.

Bogdanić pita zašto SDS, ako je bio siguran u pobjedu Miličevića, nije ispoštovao zakonom predviđene procedure i aktivnosti na okolnosti za koje su oni ocijenili da nisu regularni.

“Ako ima nekih primjedaba na nas da smo mi učinili nešto loše, postoji procedura, pokreće se postupak i svako će snositi odgovornost za ono loše učini, ali isto tako mora odgovarati i onaj ko bi da digne devet članova, kako oni navode SNSD-a u Komisiji, a to nije tako, jer tamo su i članovi Demosa, SDP-a i ostalih političkih partija koji su podržali referendum”, rekao je Bogdanić.

Bogdanić je istako da se bespotrebno vrši pritisak da se izlazi sa preuranjenim rezultatima opoziva i zahvalio policiji na jučerašnjem radu.

On je postavio pitanje Miličeviću da li će kao legalista zbog visokih troškova sprovođenja odustati od inicijative za raspuštanje Skuštine opštine, što je kao argument koristio kada je pokrenuta inicijativa za njegov opoziv.

Predsjednik teslićkog Odbora Demosa i odbornik u Skupštini opštine Marinko Đukić rekao je da će nadležni saopštiti rezultate referenduma, koje će prihvatiti bez obzira kakvi da su.

On je izrazio žaljenje što jučerašnji referendum “nije bio praznik demokratije”.

Protiv opoziva načelnika opštine Teslića Milana Miličevića glasalo je 64,32 odsto birača od ukupno 44.033, podaci su sa 64 obrađena redovna biračka mjesta od ukupno 68.

Za opoziv je glasalo 37,94 odsto birača, rečeno je ranije Srni u Komisiji za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine.

Stanovnici Teslića izjašnjavali su se juče o opozivu načelnika opštine, a pravo glasa imala su 44.033 birača.

(Srna)