Sport 04.03.2016.

Lewis Hamilton: Formula 1 je pokvarena i nema jasan pravac

ČITANJE: 1 minuta
Vozač tima McLaren-Honda Fernando Alonso je dodao je tužno to što se već duže vrijeme ne može donijeti odluka o pravilima kvalifikacija za ovu godinu.

Hamilton je na konferenciji za medije rekao da je ovaj sport u korijenu slomljen te da mu nedostaje jasno određen pravac.

Govorio je i o novom “halo” sigurnosnom sistemu koji je testiran u četvrtak u Barceloni. Sistem je dizajniran tako da zaštiti vozače od udara i ostataka bolida, a Hamilton ga smatra najgorom modifikacijom u historiji Formule 1.

Britanac je kazao da silno želi voziti bolide kakvi su bili prije 30 godina, jer ih smatra zanimljivijim i privlačnijim. Hamilton je dodao da nema potrebe mijenjati sistem kvalifikacija te na taj način odgovorio pokušajima šefova u Formuli 1 da se uvede sistem eliminacije.

-Kvalifikacije su uredu. Zašto dodatno zbunjivati ljude? Čak ni mi vozači ne razumijemo šta se događa. Zamislite kako je ljudima koji nas gledaju na TV-u- izjavio je Hamilton.

Komisija Formule 1 je pristala uvesti novi sistem kvalifikacija kojim bi najsporiji bolidi bili eliminisani u intervalima od 90 sekundi tokom tri faze kvalifikacijama.

Timovi su zamoljeni da analiziraju novi prijedlog i prijave eventualne propuste. Potom su timovi predložili izmijenjeni sistem koji podrazumijeva eliminaciju u prve dvije faze, ali da treća predstavlja direktnu borbu osam vozača. O tome će se razgovarati danas.
(Klix)