Biznis 26.11.2015.

Li-Fi: Stiže tehnologija 100 puta brža od Wi-Fi

ČITANJE: 1 minuta
lifi
Čini se kako Wi-Fi tehnologija bilježi svoje zadnje dane.

Firma Velmenni je spremna Wi-Fi zamijeniti Li-Fi tehnologijom za koju naučnici tvrde kako može prenositi 1 Gb podataka u sekundi, što je 100 puta brže od prosječne Wi-Fi brzine.

Kako piše IBTimes UK, Velmenni je testirao Li-Fi ili light fidelity u kancelarijama i industrijskim okruženjima u Estoniji i nisu imali nikakvih problema s postizanjem spomenute brzine.

Li-Fi prenosi podatke koristeći LED svjetla, koja se pale i gase u razmacima od nanosekunde, pa su zbog toga neprimjetna za ljudsko oko. Tehnologija je izumljena i testirana još 2011. godine, a naučnici su u laboratorijskim uslovima dostigli nezamislivu brzinu prenosa od 224 Gb u sekundi. Drugim riječima, pri takvoj brzini tehnički bi mogli preuzeti 18 filmova od 1.5 GB u jednoj jedinoj sekundi.

Loša strana Li-Fi tehnologije je što za razliku od Wi-Fi signala ne prolazi kroz zidovem jer je temeljen na svjetlu, pa ima ograničen domet. Opet, zbog ograničenog dometa Li-Fi je puno sigurniji od hakerskih napada.

Li-fi također otvara nove mogućnosti u svakome domu. Naime, LED svjetla bi mogla imati dvostruku funkciju. Osim što će osvjetljavati dnevnu sobu, LED svjetla će pomoći u kreiranju mreže koja će spajati sve uređaje u stanu ili kući.

Osim Velmennija još nekoliko firmi kao što je Oledcomm i pureLiFi razvija ovu tehnologiju. Obe spomenute firmenude uslugu instaliranja i održavanja Li-Fi mreže, a čak pureLiFi čak garantira brzine od 10 Mb u sekundi.

(Tehnoklik.hr)