Svijet 14.10.2021.

LIBAN NA IVICI RATA: U sukobima vojske i Hezbolaha najmanje pet mrtvih i 30 ranjenih

ČITANJE: 2 minute

Najmanje pet ljudi je ubijeno, a 30 ranjeno na protestima u glavnom gradu Libana Bejrutu, koji su vrlo brzo iz mirnih demonstracija prešli u otvoreni sukob između nekoliko političkih frakcija.

Demonstracije u glavnom gradu Libana organizovane su zbog nezadovoljstva tokom istrage povodom eksplozije u bejrutskoj luci, koja se dogodila u augustu 2020. godine.

Kako bi izrazili nezadovoljstvo istragom, stotine građana okupilo se ispred Palate pravde na području Tayouneh-Badaro gdje su tražili smjenu sudije Tareka Bitara, koji je učestvovao u istrazi.

Današnje proteste organizovali su pripadnici pokreta Amal, kao i pripadnici Hezbollaha čiji su predstavnici Nabih Berri i Hassan Nasrallah nekoliko puta tražili da Bitara na ovoj poziciji zamijeni “pošteniji i neutralniji sudija”.

Vrlo brzo, nakon današnjeg okupljanja građana, na ulice je izašla i libanska vojska, zbog čega su se mirne demonstracije pretvorile u sukob između Hezbollaha i Amala s jedne strane i libanske vojske s druge.

“Vojska je vrlo brzo ogradila cijelo područje i rasporedila snage po naseljima. Patrole rade svoj posao i trenutno tragamo za osobama koje su pucale”, saopćeno je iz libanske vojske.

Kako prenosi The Guardian, borbe su se dogodile blizu linije fronta iz građanskog rata, gdje su se ranije sukobljavale snage koje su dolazile iz maronitskih kršćanskih četvrti i onih iz šiitskih dijelova grada.

Iako Hezbollah i pokret Amal traže smjenu sudije, premijer džave Najib Mikati pozvao je sve frakcije na uspostavljanje mira te je naglasio kako se Liban ne smije ponovo uvući u nasilje.

Nezadovoljstvo ovih političkih grupa dodatno je podstaknuto i odlukom suda koji je odlučio da Bitar ipak ostane na mjestu šefa istrage, što su predstavnici Hezbollaha i Amala oštro osudili te su najavili kako ovakav potez u narednom periodu može dodatno destabilizirati zemlju i ponovno pokrenuti sukobe unutar Libana.

Više od godinu nakon katastrofalne eksplozije u Bejrutu, koju je izazvalo 2.750 tona amonij-nitrata, krivac za nesreću još uvijek nije pronađen, a porodice žrtava još uvijek su u potrazi za pravdom.

Kobnog 4. augusta 2020. godine u eksploziji je poginulo 218 građana Bejruta, dok je više od 7.000 stanovnika povrijeđeno.

(SB)

Oznake: Liban