Magazin 29.11.2018.

“Lica Lafore” dio nastavnog programa škole u Denveru

ČITANJE: 2 minute

Film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a, biće dio nastavnog programa srednje škole “Abraham Linkoln” u Denveru.

Film “Lica Lafore” biće prikazivana u okviru prirodnih nauka na predmetu biologija, a integrisan je sa dijelovima gradiva koji se bave genetikom, nasljedstvom, rijetkim bolestima i naučnim metodama. Nakon gledanja filma, učenici će imati obavezu da pisano odgovaraju na pitanja vezana za film.

Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru. Profesor Filip Jović sa ovog univerziteta, ističe kako je svrha i cilj uvrštavanja filma u nastavni plan i program razvijanje svijesti o rijetkim, teškim i nerazjašnjenim bolestima uopšte.

Višestruko nagrađivani film “Lica Lafore” prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija “Ionis Pharmaceuticals” u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa.

U narednom periodu, “Lica Lafore” očekuje specijalna projekcije u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu, koja je ujedno i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču, te projekcije u Vukovaru, Ohridu i Bitoli.

(Nezavisne)