Politika 10.04.2019.

LIDER SDA IPAK U MOSTARU: Izetbegović i Čović o formiranju vlasti na nivou BiH

ČITANJE: 4 minute

Bakir Izetbegović, lider SDA, predvodio je stranačku delegaciju koja se danas susrela sa delegacijom HDZ-a u Mostaru koju je predvodio Dragan Čović. Nakon sastanka, obratili su se medijima i govorili o različitim temama.

“Mislim da ćemo se već iduće sedmice naći u formatu SNSD – HDZ – SDA. Imat ćemo sastanke koje se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Idemo korak po korak, ostat će neprecizno definisana aktivacija MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječiti krizu koja dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Govorilo se i o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su već stare deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, napravljen je jedan iskorak kada je u pitanju državni i federalni nivo.

“Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala Herceg Bosne. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru”, naveo je Izetbegović.

O ovoj temi govorio je i Čović.

“Kada je u pitanju treći entitet, ja sam kazao otprilike ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH”, naveo je Čović.

Pojedinačno smo razgovarali o VM i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja, kako bi napravili reformsku agendu gdje će prva točka biti izmjena izbornog zakona i grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori, poručio je danas lider HDZ BiH Dragan Čović, nakon sastanka sa SDA.

Čović je kazao da je vrijeme da se dogovori raspodjela resora u Vijeću ministara BiH.

“Pojedinačno smo razgovarali o Vijeću ministara BiH i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja, kako bi napravili reformsku agendu gdje će prva točka biti izmjena izbornog zakona i grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori. Dogovarali smo dinamiku kako bi neke unutarnje stvari trebali promjeniti, oko reorganizacije Vlade FBiH kao takve”.

Dodao je da je jedna od tačaka bilo povjerenje, tj. nepovjerenje prilikom komunikacije zbog:

“Još jedna od točaka je bilo povjerenje, tj. nepovjerenje, imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Npr. kad ja ne dođem bajramski prijem u Sarajevu ili neko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispade kao neka poruka. Snažnijom komunikacijom trebamo vratiti povjerenje. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama gdje se okuplja nešto u BiH, da bi poslali poruku da nema šumova u komunikaciji. Još ćemo o ovim temama porazgovarati uz radni ručak”, dodao je.

Povodom medijskih napisa o njegovom ponašanju prema temi NATO integracija u prisustvu Aleksandra Vučića, kazao je:

“Odnos prema NATO-u kad je u pitanju, HDZ i HNS kada je u pitanju BiH – da je naš vitalni prioritet EU integracije. I na bilo koji način stavljati to pod upitnik nije fer, bez obzira što to nekome odgovara u tom trenutku. Znamo koliko smo radili na tome. Naravno kada dolaze prijatelji sa strane kojima to nije prioritet, mi uvažavamo njihove stavove. Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano riješimo pitanja koja razvlačimo pet-šest mjeseci, mogli bi navući jednu potpuno lošu sliku o BiH. Nećemo imati predstavnika u evropskim institucijama samo zato što nismo u stanju formirati vlast”.

(N1)