Biznis 02.06.2020.

LIDER U OBLASTI PRIVATNOG SISTEMA BEZBJEDNOSTI: Kompanija „Sector Security“ tokom pandemije sačuvala radna mjesta za svih 1400 zaposlenih

ČITANJE: 6 minuta

Kompanija „Sector Security“, koja se već dvije decenije smatra liderom u oblasti privatnog sistema bezbjednosti, a koja širok spektar svojih usluga pruža klijentima širom BiH, tokom trajanja pandemije uspjela je da sačuva radna mjesta za svih 1.400 zaposlenih, te u skladu sa potrebama svojih klijenata svoje ponude da upotpuni i dodatnim sadržajima.

Pravovremene reakcije rukovodstva i formiranje Kriznog štaba na nivou kompanije rezultiralo je zanemarivim brojem zaraženih u ovoj kompaniji, pa tako prvo sumiranje posljedica COVID-19 ovom privrednom subjektu donosi brojke od samo troje zaraženih, dvadeset troje upućenih na kućnu izolaciju i ni jednim raskidom ugovora o radu.

S obzirom da se radi o kompaniji koja pruža usluge fizičko-tehničke zaštite i bejzbednosnog konsaltinga u 18 opština i gradova širom BiH rad od kuće nije bilo moguće organizovati, što je u ovakvoj situaciju za „Sector Security“ pored činjenice da su se zakonski propisi u entitetima donosili u različto vrijeme, predstavljalo otežavajuću okolnost.

„Na samom početku pojave epidemije na našem prostoru imali smo dva pitanja. Prvo, kako zaštiti zdravlje naših zaposlenih, drugo kako zaštiti imovinu naših klijenata, a da se svi zajedno osjećamo sigurno i bezbjedno. Imali smo dosta otežavajućih i ograničavajućih faktora na početku, koji se tiču organizacije rada, prije svega jer je u pitanju pandemija koja je do sada u cijelom svijetu bila nepoznata, što je dodatno stvaralo strah i paniku. S druge strane mi smo kompanija koja se bavi uslužnom djelatnošću, što znači da svaki dan imamo na terenu 1.000 naoružanih pripadnika fizičkog obezbjeđenja i radnika transporta, 100 radnika tehničke službe i inžinjeringa, koji su takođe u komunikaciji sa klijentima, radnike dežurnog operativnog centra i interventne timove širom BiH, radno aktivni 24 sata. Recimo, dešavalo nam se da klijenti koji imaju poslovnu mrežu širom BiH, u jednom entitetu poslovnice rade, a u drugom entitetu ne rade. Međutim, sve te prepreke smo uspješno prevazišli zato što u našoj kompaniji imamo stručni tim ljudi koji redovno ide na edukacije i prati stanje bjezbjednosti u svijetu. Tako da smo mi pretpostavili mogući scenario i napravili plan postupanja u kriznim situacijama“, rekla je Dragana Kosić, generalni direktor „Sector Security“, gostujući na ATV.

Direktno ili indirektno, COVID-19 je pogodio sve grane privrede uključujući i privatni sektor bezbjednosti, pa se tako privremeno obustavljen rad ili poslovanje u izmjenjenom obimu klijenata odrazio i na poslovanje  kompanije „Sector Security“.

„U periodu dok je trajala pandemija mi smo imali pad prihoda od 10%. To nije značajniji pad, ali je uticao na naše poslovanje. S druge strane, imali smo i zahtjeve klijenata za vanrednim angažovanjem naših radnika. Što se tiče finansijskog poslovanja naše kompanije, s obzirom da smo pogođeni ovim virusom, obratili smo se nadležnim poreskim i finansijskim institucijama radi odgode plaćanja naših obaveza, a u skladu sa mjerama Vlade za pomoć privredi. Iskoristila bih priliku da se zahvalim i Vladi i državnim organima koji su izašli u susret privredi i sigurna sam da mi, privrednici ne bismo preživjeli ovaj udar da nije bilo te pomoći. Uprava naše kompanije od samog početka imala je jasan stav, a to je da ni jedan radnik neće dobiti otkaz, čak smo i pred toga što smo zadržali sve radnike, onim radnicima koji nisu imali dovoljan fond sati na mjesečnom nivou ili nisu radili isplatili minimalnu mjesečnu platu. To je činjenica na koju sam posebno ponosna“, istakla je Kosićeva.

Ona dodaje da se u ovom trenutku još uvijek ne mogu sagledati sve posljedice izazvane pandemijom, ali da na osnovu iskustva u poslovanju kompanije, kao i dugih kompanija na našem području, te prateći stanje u državi i regionu sumiranje posljedica možemo očekivati tek u drugom kvartalu 2021. godine.

Komentarišući aktuelne zahtjeve klijenata, Kosićeva se osvrnula i na dodatne usluge koje je ova kompanija pružala tokom trajanja pandemije, a koje je pojava virusa istakla kao svojevrsni trend iz oblasti u kojoj „Sector Security“ posluje.

„Mi smo uz naše klijente ne samo u onim dobrim, nego i u onim manje dobrim trenucima kao što su ovi, tako da smo im nudili dodatne usluge obezbjeđenja i savremene tehničke sisteme zaštite koji najbolje štite od oboljenja u ovim mometima. To su prije svega termalne kamere za mjerenje temperature, dezinfikacione UV svjetiljke, kasperski sistemi zaštite od sajber napada. Ono što je jako traženo jesu mobilne, beskontaktne kontrole pristupa koje čak mogu da prepoznaju lice koja ne nosi masku. Zajedno smo pokušali da nađemo najbolje riješenje, da svi budemo sigurni i bezbjedni“, naglašava Kosićeva.

Saradnja sa državnim sektorom zaštite

Razvoj sektora privatne bezbjednosti na našim prostorima može se posmatrati nakon ratnih dešavanja, kada se donose i prva zakonska rješanja. Inicijatorom donošenja takvih zakonskih regulativa smatra se upravo kompanija „Sector Security“.

Sa razvojem sektora privatne bezbjednosti razvija se i kompanija, koja se od nekoliko zaposlenih, koliko je brojila na početku do danas, razvila u najveću domaću kompaniju u BiH koja se bavi poslovima privatne bezbjednosti i posluje sa preko 5.000 aktivnih klijenata u bazi.

„Što se tiče privatnog sektora bezbjednosti u sistemu bezbjednosti, pored policije i vojske sektor privatne bezbjednosti je najznačajniji subjekt zaštite građana, njihove imovine i objekata kritične infrastrukture. Kolika je uloga privatnog sektora bezbjednosti u sistemu bezbjednosti govori i podatak da je naša kompanija 2018. godine dobila industrijsku sigurnosnu dozvolu najvišeg stepena tajnosti izdatu od Ministarstva bezbjednosti BiH. Mi, kao kompanija možemo da pružimo najbolje ekspertize u dijelu pružanja naših usluga. Mnogobrojni su i primjeri javno-privatnog partnerstva, čiji sam ja apsolutni zagovornik. U doba korone naša kompanija je pružala usluge lokalnoj zajednici, obilazila je i kontrolisala lica koja su bila u kućnoj izolaciji, objezbjeđivala migrantski kamp u Unsko-sanskom kantonu, ugrađivali savremene tehničke sisteme zaštite u mnogobrojne objekte pravnih i fizičkih lica, državnih i privatnih institucija. Apsolutno sarađujemo sa svima, kako sa državnim sektorom, naši klijenti su i privredni subjekti u privatnom vlasništvu, građani, fizička lica širom RS i BiH, naši klijenti su i banke širom BiH, tržni centri, farmaceutska industrija, rudnici, trgovački lanci i slično“, istakla je Dragana Kosić.

Ona zaključuje da je saradnja organa privatnog i državnog sektora bezbjednosti na visokom nivou, ne samo u doba pandemije, te da samo zajedničkim djelovanjem privatnog i državnog sektora može da se izgradi stabilan sistem bezbjednosti.

(Banjaluka.net)