Vijesti 17.02.2016.

Lider Unije studenata Obradović: Nemamo mi šta opraštati Rajku Vasiću za izjavu o “kopiladima”

ČITANJE: 7 minuta
Borivoje Obradović

 

Unija studenata RS, sa Borivojem Obradovićem na čelu, nedavno je promovisala prvi broj “Avangarde”, prvog časopisa u izdanju ove asocijacije. Međutim, mnogo više pažnje više od same promocije – i to blago rečeno – izazvala je odluka studenata – urednika da u prvom broju intervjuišu Rajka Vasića, bivšeg generalnog sekretara SNSD-a, koji je sa te funkcije odletio zbog poznate izjave o “studentima – kopilanima”.

Ponukani brojnim, negativnim reakcijama, pitali smo prvog čovjeka Unije studenata i glavnog i odgovornog urednika “Avangarde” Borivoja Obradovića, zašto se odlučili na ovakav korak.

o Za početak, otkud, zaista, Rajko Vasić u studentskom časopisu?

– Jedna od tema prvog broja «Avangarde» je posvećena medijima i smatrali smo da je Rajko Vasić kompetentan sagovornik. Naravno, mogli smo da pronađemo i nekog drugog, jedanko ili i više kompetentnog, ali smo ipak izabrali Vasića jer je on ispunjavao i neke druge kriterijume. Kao prvo, ima hrabrosti da bude drugačiji, ne kalkuliše i prvokativan je. On je «3 u 1» i potpuno se uklopio u viziju časopisa i našu želju da proizvedemo reakciju koja će dovesti do planiranih efekata. Ako mogu da se izrazim slobodnije, bez namjere da bilo koga povrijedim, mi smo zabacili udicu, a neki su se upecali.

o Ko se, kako kažete, “upecao”?

– Upecali su se oni koji se predstavljaju kao svjetionici na „pravom“ putu u demokratiju i „bolje“ društvo. Njihove uvrede upućene studentima iz redakcije „Avangarde“, nisu ništa manje od one koju nam je uputio Vasić. Htjeli smo da demaskiramo isključivost. Zaista je obeshrabrujuće s kolikim stepenom isključivosti nam se šalje poruka: ili misli kao ja ili ću te satanizovati. Upravo zbog toga sam ponosan što redakcija „Avangarde“ nikada neće koristiti takav vokabular, bez obzira koliko nas neko bude uvrijedio. Mi smo iznad tog nivoa.

o Kako su reagovali studenti?

– Na fejsbuku je najviše lajkova izazvao komentar: „Rajko vaskrese“ i odgovor: „Vaistinu vaskrese.“ Nama je u prvom planu zadovoljstvo što smo uradili veliki posao i dobili svoj časopis.

o Znači li to da ste oprostili Vasiću za onu njegovu izjavu?

– Taj tekst nema veze s opraštanjem ili neopraštanjem. Rajko Vasić je rekao to što je rekao i to se ne može izbrisati nikakvim intervjuom, kao što ne bi trebalo izbrisati Rajka kao čovjeka za sva vremena zato što je to rekao. Očekujemo da će Rajko biti jedan od naših najvećih fanova, iako mi nećemo zaboraviti kopilad. Usput, možda bi trebalo otvoriti diskusiju o tome zašto je sramota biti rođen izvan braka jer takvu poruku šalju i oni koji napadaju Rajka, a evo i redakciju „Avangarde“.

o Na prvim stranicama časopisa su fotografije Milorada Dodika, što upućuje na to da, ipak, koketirate sa partijom na vlasti, a za to ne treba biti avangardan, kako sugeriše naziv vašeg časopisa?

– Nisam saglasan s vašom konstatacijom. Možda je nekada broj fotografija sa Miloradom Dodikom mogla da bude mjerna jedinica za poltronstvo, ali danas to sigurno nije ukoliko imate u vidu kome se sve zbog toga možemo zamjeriti. Poenta je na dosljednosti u stavu da će studenti poštovati instituciju predsjednika Republike Srpske. Teret dokazivanja te teze ne bi trebalo da je na nama, već na onima koji to osporavaju.

o Mora se priznati da su vam sagovornici poznate ličnosti iz nauke, posebno iz svijeta muzike. Jedan od sagovornika je i poslanik u njemačkom Bundestagu. Čime ste uspjeli da pridobijete takve sagovornike?

– Samo dva sagovornika sa liste potencijalnih sagovornika koju smo napravili nisu nam dali intervju, pretpostavljamo zbog nedostatka vremena i nekih objektivnih okolnosti. Svi ostali jesu i pokazalo se da je tačna konstatacija da je najlakše komunicirati s onima koji najviše vrijede. Nismo radili ništa posebno, niti smo tražili neke veze. Uglavnom smo komunicirali mejlom, predstavili koncepciju časopisa i dobili pristanak. Navešću primjer profesora Kovačevića, uglednog naučnika koji je bio nominovan u kuću slavnih, koji je s nama komunicirao kao sa sebi ravnim i tačno u dan kako smo se dogovorili dostavio svoje odgovore. Tako je bilo i sa profesorima s naših univerziteta i sa gospodinom Kaufmanom iz njemačke CDU i sa Neletom Karajlićem, Borisom Malagurskim, Rambom
Amadeusom.

o Sa profeosrom Milošem Kovačevićem ste razgovarali o politici preimenovanja srpskog jezika. On je podržao vašu ideju da se na sve fakultete uvede srpski jezik kao obavezan predmet. Hoće li ta podrška biti dovoljna?

– Čini mi se da je naša najveća slabost u tome što kada analiziramo neki problem svu energiju usmjeravamo na to kako nešto ne može, a ne kako bi moglo. Vjerovatno je zato dug put od ideje do realizacije. Nisam siguran da će naša ideja brzo biti prihvaćena, ali sam uvjeren da jednom hoće. Intervju s profesorom Kovačevićem, naročito predavanje koje smo organizovali na istu temu, probleme sa preimenovanjem srpskog jezika su učinili vidljivijim. Naša namjera je i bila da skrenemo pažnju javnosti na ono što smo prepoznali da je važno i čemu se, prema našem mišljenju, ne pridaje adekvatan značaj ni od strane političare, ni akademske zajednice, a ni medija. «Avangarda» bi trebalo da ima tu crvenu nit koja doprinosi razumijevanju uzroka i posljedica određenih pojava, ne samo u našem uskom prostoru, nego i na globalnom planu i da provocira raspravu na takve teme.

o U jednom od tekstova vidjeli smo da ste dobili priznanje Evropske studentske unije i da ćete vjerovatno biti domaćini sastanka najvišeg organa te evropske studentske asocijacije.
– Najprije da vam kažem da Evrospka studentska unija okuplja studentske organizacije iz 35 zemalja Evrope i da je Unija studenata Republike Srpske jedini predstavnik studentskih organizacija iz Bosne i Hercegovine. Najviši organ ESU je Bord, koji se sastaje dva puta godišnje u nekoj od zemalja. Na zasjedanju Borda ESU krajem prošle godine u Rumuniji, naš predstavnik je prezentovao rad naše Unije, prije svega naše ideje i prijedloge u vezi sa unapređenjem kvaliteta visokog obrazovanja. Članovi Borda su smatrali da aktivnosti Unije studenata RS zaslužuju podršku i tim povodom je usvojena rezolucija o podršci našoj Uniji za aktivnosti na unapređenju visokog obrazovanja. Na tom zasjedanju smo nominovani i za domaćina 71. sastanka Borda ESU koji bi trebalo da se održi na jesen. Do konačne potvrde tog domaćinstva ostalo je da se urade još neke formalnosti, ali već sama nominacija za nas je veliko priznanje i veliki izazov da Banja Luka bude sedam dana evropski studentski centar.

o Jedna od rubrika u vašem časopisu je posvećena politici i u prvom broju ste je popunili sa predsjednicima mladih iz šest političkih stranaka. Da li ste i te sagovornike dobili bez problema, s obzirom na konfrontacije među partijama? Da li će to biti stalna rubrika i šta ste imali u vidu kada ste je otvorili?

– Nije bilo nikakvih problema sa sagovornicima. Mi smo generacijski povezani, manje više, svi se poznajemo privatno. Nadam se da će mladi političari, kada budu čitali „Avangardu“ obratiti pažnju i na to koji su prioriteti u strategiji prema mladima i studentima njemačke CDU i da će im to biti inspiracija da usavrše vlastite strategije.
Što se tiče rubrike, planirano je da bude stalna, kao i sve ostale, s tim da ova rubrika ima i određenu poruku. Naime, dominira stav kako bi studenti trebalo da se bave samo studentskim domovima i menzama, dakle samo pitanjima u vezi sa studentskim standardom. Otvaranjem ove rubrike mi šaljemo poruku da nam je taj okvir preuzak i da imamo pravo da se bavimo i svim drugim temama u društvu u kome živimo. Svjesni smo da je politika skliska tema, ali ćemo prihvatiti izazov. Slično kao što smo rizikovali dajući prijedloge za unapređenje visokog obrazovanja kada su nam neki, naoko blagim prijekorom da smo još mladi i da ne razumijemo te stvari, zapravo poslali poruku da bi trebalo da ćutimo i da se ne miješamo. Ukoliko neke stvari ne razumijemo, to ne znači da ne možemo prepoznati ono što nije dobro. Uostalom, uzor nam je i Evropska studentska unija koja je npr. na zasjedanju svog borda raspravljala i o trgovinskom sporazumu Evropske unije, izbjegličkoj krizi i drugim temama iz tzv. visoke politike. Borićemo se za svoje pravo da glasno kažemo ono što mislimo, a još više da zbog toga ne trpimo nikakve posljedice.

(Banjaluka.net)